Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hulp voor slachtoffers bevingsangst

15-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aardbeving-in-loppersum
Er is een oplossing in zicht voor mensen die vooral vanwege psychische problemen niet meer in het Groningse aardbevingsgebied willen wonen, meldt de NOS. Een commissie kijkt naar een oplossing voor 35 huishoudens. Volgens voorzitter Jos Aartsen van de commissie zijn 15 gevallen zo ernstig dat die meteen moeten worden opgelos t.

Psychische problemen
Uit een inventarisatie van burgemeesters in het gebied blijkt dat sommige mensen door de aardbevingen psychische problemen hebben gekregen. De commissie maakt dinsdag bekend in welke gevallen mensen in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een opkoopregeling.

Uitzonderlijke situaties
De NAM herstelt en betaalt schade veroorzaakt door bevingen, ze gaan gebouwen bouwkundig versterken en er komen maatregelen waarmee huiseigenaren investeringen kunnen doen in hun woning. Ook kunnen bewoners die bij verkoop van hun woning aantoonbaar waardedaling hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning een compensatieaanvraag indienen bij NAM. Er bestaan echter uitzonderlijke situaties waardoor al deze maatregelen niet genoeg zijn. Er is voor deze ‘bijzondere situaties’ een aparte regeling.
Fonds ingesteld
De regeling is bedoeld voor uitzonderlijke situaties waar mensen ernstig in problemen komen door persoonlijke omstandigheden of beperkingen. Voor deze groep mensen bieden de overig genoemde maatregelen geen volledig bevredigende oplossing. Voor deze bijzondere situaties’ is een fonds ingesteld. De inhoud daarvan wordt verder uitgewerkt tijdens de dialoogtafels. Bijdragen uit dit fonds kunnen variëren van een tegemoetkoming aan achterstallig onderhoud tot opkoop van een huis in uitzonderlijke gevallen.

Criteria
Op deze website vangnetbijzonderesituaties.nl zijn alle criteria terug te vinden. Om in aanmerking te komen, kunnen mensen terecht bij het gemeentehuis in hun woonplaats. Het gaat om de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, Winsum, Ten Boer, Slochteren en De Marne.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.