Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hulp bij zelfdoding weer bestraft

17-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hulp-bij-zelfdoding-weer-bestraft
Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep de 75-jarige Gerard Schellekens veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens hulp bij zelfdoding. Dat is hoger dan het half jaar voorwaardelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste.

Schellekens gaf als voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven een 80-jarige vrouw een dodelijk drankje. Dat gebeurde in november 2007. Hoewel zij een doodswens had, mag niemand dit ooit buiten de wet doen, waarschuwde het hof.
 

Dokter, mag ik dood?

In de ZEMBLA uitzending 'Dokter mag ik dood?  van Cees Grimbergen en Simone Tangelder wordt er aandacht besteed aan het dilemma hulp bij zelfdoding.

'Ik wil uit het leven stappen, maar niemand wil mij helpen.' Dat schreef de 86-jarige Corry van der Kolk uit Opperdoes afgelopen zomer aan journalist Cees Grimbergen. Van der Kolk is een van de vele ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Volgens de regels van de tien jaar oude euthanasiewet mag een arts hen niet helpen, omdat zij niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

De huisarts van Corry van der Kolk hielp haar niet. Hij vond haar nog te levenslustig. Ook vier andere artsen beoordeelden haar verzoek negatief. Ze vroeg tevergeefs: ‘Dokter, mag ik dood?’ Waren er anderen die mevrouw Van der Kolk wilden helpen? Of hielp zij zichzelf uiteindelijk? En hoe handhaaft justitie de wetsregel dat hulp bij zelfdoding strafbaar is?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.