Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsenvereniging: minister komt vaccinatieafspraken niet na

13-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-01-13 om 12.37.43

Ondanks eerdere afspraken die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kunnen huisartsen toch niet in januari al gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dit is een besluit van minister Hugo de Jonge, meldt de vereniging dinsdag.


"De minister laat de huisartsen en daarmee hun patiënten in de kou staan", stelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. De vereniging betreurt de beslissing omdat er "een haalbare oplossing was gevonden waarbij huisartsen die onmisbaar zijn in de spoedzorg snel konden worden ingeënt."


Frontlinie 
Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen. Dat gebeurde kort nadat het ministerie van VWS had laten weten zorgpersoneel in de acute zorg voorrang te geven. In de eerste berichten werden huisartsen aanvankelijk niet genoemd, waarna LHV overleg voerde met VWS.


Dat huisartsen nu toch geen prioriteit krijgen, noemt Kalsbeek onbegrijpelijk. "De minister laat de kans liggen om snel de huisartsen in de frontlinie te beschermen en daarmee ook de verzekering dat een grote groep kwetsbare patiënten op hun huisarts kan blijven rekenen."


Kleine beroepsgroep 
Volgens de LHV gaat het met de huisartsen om een "betrekkelijk kleine beroepsgroep" die "cruciaal is voor de spoedzorg en Covid-zorg" en die "direct effect heeft op de belasting van de ziekenhuizen". Daarnaast zouden veel huisartsen een deel van de vaccinaties voor hun rekening nemen.


Dat de huisartsen niet gevaccineerd kunnen worden, komt volgens de LHV doordat de eerste levering Moderna-vaccins voor huisartspatiënten te klein is om ook huisartsen en personeel mee in te enten. De vereniging zegt hiervoor echter een alternatief te hebben bedacht, maar stelt dat de minister deze oplossing naast zich neerlegt.

Huisarts in crisistijd
In de Zembla uitzending 'Huisarts in crisistijd' (2020) gaan we terug naar Herpen tijdens de eerste golf van het coronavirus. Twaalf jaar geleden werden de bewoners ook al getroffen door een mysterieuze ziekte: de Q-koorts. Een maand lang volgt de camera huisarts Rob Besselink en zijn naaste collega's. We onderzoeken: wat doet een huisarts in crisistijd? Hoe ben je ernstig zieke patiënten nabij, terwijl het gevaar van besmetting zo groot is?


Kijk hier 'Huisarts in crisistijd'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.