Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsen steunen aangifte tegen tabaksindustrie

13-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roken flickr.com/Smoke experiment
Ook huisartsen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Dat hebben het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, dinsdag bekendgemaakt. Ook de tandartsen en sociaal geneeskundigen sluiten zich aan.
"Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG.
Steeds meer steun
Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en longarts Wanda de Kanter aangifte tegen de tabaksindustrie. Later sloten meer patiënten en maatschappelijke organisaties zoals KWF Kankerbestrijding zich aan. Daar kwamen onlangs onder  meer kinderartsen, verslavingszorg en medische centra bij. De aangifte wordt inmiddels door meer dan 100.000 mensen gesteund. 
De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving. De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt, wat neerkomt op gemiddeld 400 mensen per huisartsenpraktijk. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Huisartsen zeggen daarom zeer betrokken te zijn bij deze problematiek.
"Dat bleek ook uit het overgrote deel van de reacties op de peiling die het NHG vorige week hield onder de achterban over meedoen met de aangifte", aldus het NHG.  Ook tandartsen zien dagelijks de gevolgen van roken, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). ,"Het is slecht voor je tandvlees, maar kan ook leiden tot mond- en keelkanker." Ook bijna vijfduizend sociaal geneeskundigen lieten dinsdag weten de aangifte te steunen.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte en heeft advocate Ficq laten weten snel met een besluit over de vervolging te komen. Dan is duidelijk of de eerste strafprocedure tegen de tabaksindustrie er ook echt gaat komen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.