Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsen slaan alarm over zorg aan ouderen in kleine woonzorghuizen

14-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ouderenzorg ANP
Huisartsen luiden de noodklok omdat de zorg aan ouderen in kleinschalige woonzorghuizen steeds vaker op hun bord terechtkomt, terwijl die naar hun idee eigenlijk in handen zou moeten zijn van een specialist. “Wij krijgen dagelijks telefoontjes van huisartsen die het hier heel moeilijk mee hebben”, aldus Garmt Postma, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH).
De LVH ziet kleinschalige woonzorginstellingen, zoals bijvoorbeeld twintig oudere bewoners in een omgebouwd monument, “als paddenstoelen uit de lucht schieten". Het probleem is dat de overheid de bewoners van zulke huizen beschouwt als thuiswonende ouderen. Voor hen geldt de huisarts als hoofdbehandelaar. Maar volgens de LVH krijgen deze mensen eigenlijk verpleeghuiszorg en zou dan ook een specialist ouderengeneeskunde de hoofdbehandelaar moeten zijn.
Het gaat bijvoorbeeld om mensen met dementie
Omdat die er vaak niet is, krijgen huisartsen “zorgvragen waarvan de complexiteit de huisartsenzorg overstijgt", aldus Postma. Hij kan zich voorstellen dat als de zorgvraag de huisarts boven het hoofd groeit, die niet in staat is de patiënt te behandelen. “Het kan gaan om hele gecompliceerde zorgvragen die niet vallen binnen de bekwaamheid van de huisarts, bijvoorbeeld bij mensen die lijden aan dementie."
De LVH vindt dat huisartsen wel spoedeisende zorg moeten verlenen aan dit soort patiënten, maar raadt artsen aan om “het gesprek aan te gaan” met de zorgondernemer die de huizen exploiteert. Postma: “Probeer in onderling overleg te regelen dat er wel een specialist wordt aangesteld."
Specialist zou een goede oplossing zijn
Nog beter zou het zijn, aldus de huisartsenvereniging, als de minister van Volksgezondheid wettelijk regelt dat deze patiënten niet zorg van een huisarts maar van een specialist krijgen. Een woordvoerder van de minister zei woensdag tegen de Volkskrant, die over de kwestie publiceerde, dat momenteel onderzocht wordt of de financiering van deze bijzondere woonvorm veranderd moet worden.
Volgens de krant zijn er in Nederland ongeveer zeshonderd van dit soort huizen, waar tien tot ruim twintig bewoners 24 uur per dag zorg krijgen. Deze huizen zouden populair zijn onder rijkere ouderen die meer luxe willen dan een regulier verpleeghuis kan bieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.