Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsen kraken opvragen medische dossiers

16-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
de-jacht-op-uw-medische-gegevens
Gemeenten, verzekeraars, arbodiensten en andere instanties vragen mensen vaak om hun hele medische dossier bij hun huisarts op te vragen en te overhandigen, terwijl dit helemaal niet mag. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een ondervraging van 175 van haar leden.
De LHV vertegenwoordigt zo'n 11.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Van de ondervraagde artsen zei bijna 60 procent meerdere keren per jaar een verzoek van een patiënt te krijgen om zijn medisch dossier.
Negen op de tien geven patiënten inzage, maar eenzelfde aantal artsen vraagt wel waarom mensen hun dossier willen inzien. De reden, of een ervan als patiënten er meerdere hebben, is vaak dat een instantie de patiënt hierom heeft gevraagd, aldus de LHV. Andere vaak genoemde redenen zijn dat een patiënt van huisarts wisselt of de inhoud van het dossier wil controleren.
,,Instanties vragen steeds vaker aan patiënten om een kopie van hun medisch dossier op te vragen, terwijl dit helemaal niet mag'', zegt huisarts Carin Littooij, die tevens in het bestuur van de LHV zit.
,,Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen'', aldus Littooij. ,,Twijfel je als huisarts over de verstrekking van de gevraagde informatie, dan is het verstandig dit met de patiënt te bespreken. Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren.''
Een woordvoerder voegt eraan toe dat instanties zich, mits ze daarvoor toestemming krijgen van de patiënt, met een gerichte vraag rechtstreeks tot de zorgverlener - in dit geval de huisarts - moeten wenden.
Verbeteren
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft toe dat er ,,nog veel te verbeteren valt''. ,,Het is niet goed als gemeenten complete dossiers opvragen. De cliënt moet erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens en dat deze alleen bij bevoegde mensen terechtkomen'', aldus een woordvoerster. Volgens haar worden er gesprekken gevoerd om verbeteringen door te voeren.

Angst
Het opvragen van het medisch dossier bij een patiënt is niet in strijd met de wet, maar wel ongewenst, stellen NPCF en KNMG . Mensen voelen zich onder druk gezet om hun medische dossier op te vragen bij hun arts en een kopie te verstrekken aan instanties als UWV, gemeenten, verzekeraars of letselschadebureaus uit angst anders geen uitkering of verzekering te krijgen. De belangenorganisaties wijzen erop dat wat een patiënt met zijn arts bespreekt vertrouwelijk is en in de spreekkamer moet blijven.

Gevoelige informatie
Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn diagnose bekend wordt bij een verzekeraar is het mogelijk om een privacyverklaring te ondertekenen. De verzekeraars moeten dan evengoed de declaratie uitkeren. Verschillende therapeuten vertellen in ZEMBLA ' De jacht op uw medische gegevens ', dat verzekeraars dat niet doen. Ze proberen om alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen.

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.