Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

LHV: Te weinig beschermende materialen tegen coronavirus

19-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Idris brouwer & floor
Huisartsen staan in de frontlinie van de coronacrisis, maar hebben grote tekorten aan beschermingsmaterialen. De voorraad is er, beloofde de politiek gisteren. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft daardoor voorzichtige hoop, maar vreest ook dat het grootste deel bij ziekenhuizen terecht komt: “Daar maken wij ons zorgen over. Hoe is het met de verdeelsleutel? Wie zit er aan de touwtjes en wie bepaalt hoe het verdeeld wordt. We hebben nu voorzichtige hoop, maar eerst zien, dan geloven”, zegt de woordvoerder.
 
De telefoon staat roodgloeiend bij de huisartsenvereniging. Leden bellen, omdat ze geen spullen hebben of omdat personeel ziek thuis is. “Wij worden als huisartsen geacht de frontlinie te vormen in het bestrijden van het coronavirus. Dan verwacht je dat je uitgerust wordt met de juiste spullen. Weken geleden ging het hier al over, maar ik zie het nog niet opgelost. Ik voel me aan het lijntje gehouden door de overheid. Wij als huisartsen moeten ervoor zorgen dat het ziekenhuis niet overvraagd wordt en overbezet raakt. Maar dan moeten we wel de juiste spullen hebben”, zegt huisarts Idris Brouwer tegen Zembla. 
 
Lees hier de verhalen van huisartsen die wij spraken

Rampenplan voor het eerst ingezet
Zembla sprak meerdere huisartsen die thuis druk zijn met mondkapjes naaien, smeken bij patiënten om beschermende spullen of het internet afstruinen op zoek naar materialen. Ondertussen is de druk enorm. In 2009 is er een landelijk plan opgesteld voor huisartsen in tijden van crisis of een ramp. “Dit is de eerste keer dat we dit plan op deze schaal gebruiken. We hebben dit nog nooit meegemaakt”, aldus LHV.
 
In iedere regio vormt een groep huisartsen een crisisteam. Een crisiscoördinator is de link naar het crisisteam. Zodra huisartsen uitvallen, doordat ze bijvoorbeeld zelf het virus op hebben gelopen, worden er oplossingen gezocht. Dat plan is nu dus de dagelijkse realiteit. 

Creatieve oplossingen 
Er ontstaan volgens LHV ook mooie initiatieven. Zo heeft de gemeente in Boxtel een pand beschikbaar gesteld voor vijftien huisartsen. Daar worden alleen potentiële coronaviruspatiënten opgevangen; mensen met luchtwegproblemen. De overige zorg vindt plaats in de huisartsenpraktijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.