Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisartsen gaan niet-geteste coronasterfgevallen in kaart brengen

14-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huisarts ANP
Nederlandse huisartsen gaan samenwerken om in kaart te brengen hoeveel mensen overlijden met verschijnselen van corona, zonder dat ze positief zijn getest op het virus. Niet-geteste patiënten komen nu niet voor in de statistieken, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care. 

Eind maart lieten verschillende huisartsen aan Zembla al weten dat volgens hen het wekelijke aantal sterfgevallen hoger is dan wat de cijfers vertellen. Bij de GGD moesten ze alleen de overlijdensgevallen melden van wie bewezen is dat ze COVID-19 hebben gehad.

Sterke vermoedens 
Huisarts Eduard Graat uit Uden, een van de grootste brandhaarden van corona, zei toen: “Lang niet iedereen is getest, omdat er een terughoudend testbeleid is. Dus van alle patiënten die overlijden, staat niet altijd vast dat ze COVID-19 hebben gehad. Maar we hebben wel heel sterke vermoedens als huisarts, dat deze mensen daaraan zijn overleden.”

En huisarts Ellen Oonincx: “Ik zit hier in Uden, ik heb ondertussen zoveel mensen gezien, ik weet wel hoe het ziektebeeld er nu uitziet. Het is natuurlijk pas een waterdicht bewijs als iemand getest is en de uitslag is positief. Maar ja, weet je, wij zijn dokters. Op grond van een klinisch beeld kan ik het nu ook wel zeggen. Als iemand een dubbelzijdige longontsteking heeft, benauwd is, en met een lage zuurstofverzadiging, wat moet het anders zijn dan?”
'Rol van huisarts in coronapandemie goed belichten'
Huisartsen kunnen dus nu patiënten en sterfgevallen, waar sterke vermoedens van zijn, registreren. De meldingen kunnen door de huisartsen worden gedaan via het zogenoemde platform ZorgDomein, waarvan 91 procent van de huisartsen al gebruikmaakt voor beveiligde gegevensuitwisseling, zoals verwijsbrieven naar het ziekenhuis. Ze kunnen ook meldingen invoeren over overleden patiënten van de afgelopen weken.

"De overlijdens van niet-geteste patiënten thuis, in zorgcentra of elders gaan niet mee in de cijfers. We willen de RIVM-cijfers aanvullen en de rol van de huisarts in de coronapandemie goed belichten", aldus Jochen Cals, zelf huisarts en hoogleraar aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.    
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.