Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huisarts daagt minister Schippers en RIVM voor rechter

25-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
huisarts-daagt-minister-schippers-en-rivm-voor-rechter
25 januari 2011 - Huisarts Hans van der Linde heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het RIVM voor de rechter gedaagd. De huisarts werd eerder zelf gedaagd door de minister en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, omdat hij ageert tegen de griepprik. Ook zou hij het gezag van het instituut ondermijnen. Van der Linde voelt zich 'monddood' gemaakt door de overheid.

'De minister en het RIVM belemmeren mij in mijn vrijheid van meningsuiting door een voor mij onbetaalbare bodemprocedure aan te spannen', motiveert Van der Linde zijn dagvaarding.

Huisarts Van der Linde twijfelt al jaren aan het medisch nut van de griepprik. Topman Roel Coutinho van het RIVM, de rijksinstelling die over de griepprikken gaat, werkt als deeltijdhoogleraar samen met farmaceutische bedrijven. Van der Linde heeft hem beticht van belangenverstrengeling. Het RIVM, Coutinho en de Nederlandse Staat stapten daarop naar de rechter.
 

De overbodige griepprik

De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA hun twijfels.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.