Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huis voor de klokkenluiders in aanbouw

18-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
van-vollenhoven-bepleit-klokkenluidersregeling
De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het initiatiefwetsvoostel inzake de oprichting van een Huis voor klokkenluiders. Deze wet is een initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak (SP), Heijnen (PvdA), Schouw (D66), Segers (ChristenUnie), Voortman (GroenLinks) en Ouwehand (Partij voor de Dieren). Klokkenluiders zijn personen die vermoedens van ernstige misstanden op het werk aan de orde stellen. Het wetsvoorstel geeft klokkenluiders meer bescherming.

Huis
Er komt een Huis voor klokkenluiders, dat meldingen van vermoedens van misstanden kan onderzoeken.

Fonds
Verder komt er een Fonds voor klokkenluiders, dat financiële steun kan geven.

Wettelijke bescherming
Daarnaast wordt de wettelijke bescherming van klokkenluiders tegen ontslag uitgebreid. Het wetsvoorstel zal gelden voor de overheid en voor de marktsector.

Trechtermodel
De raad van Staten adviseert een trechtermodel te hanteren. Vermoedens van misstanden moeten eerst intern worden gemeld bij de direct leidinggevende.

Mislukt dat dan kan de misstand worden gemeld bij een externe toezichthouder of een overheidsinspectie, of men kan aangifte doen.

In derde instantie kan de melder zich wenden tot het Huis voor klokkenluiders. Het Huis zal eerst moeten toetsen of de hiervoor genoemde stappen zijn doorlopen; is dat niet het geval, dan dient het Huis voor klokkenluiders in beginsel terug te verwijzen.

Pas als alle andere stappen niet adequaat zijn gebleken en de misstand van voldoende grote maatschappelijke betekenis is, dient het Huis voor klokkenluiders zelf een onderzoek te starten.

Lees hier de volledige tekst van het advies van de Raad van State en de reactie van de indieners.

Klokkenluiders
Het is slecht gesteld met de bescherming van klokkenluiders in Nederland. Nog onlangs moest Ad Bos voor de rechter verschijnen in de nasleep van de bouwfraude.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.