Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

HPV-vaccinatie 12-jarige meisjes weer van start

07-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
vaccin-tegen-baarmoederhalskanker-een-tweede-poging
De GGD Regio's starten in april weer met een nieuwe HPV-vaccinatieronde tegen baarmoederhalskanker. Daarvoor worden meisjes uitgenodigd die allemaal in 1998 zijn geboren.

In april en mei kunnen zij op verschillende locaties verspreid over de regio de eerste twee prikken halen. Voor de derde en laatste prik ontvangen ze later in het jaar een uitnodiging. Ook meisjes uit 1997 en ouder die de prikken vorig jaar nog niet (allemaal) gehad hebben, kunnen dit voorjaar hun inentingen krijgen of afmaken. Deelname is vrijwillig.

In de Zembla uitzending ' Het omstreden kankervaccin ' komt naar voren dat het vaccin veel te snel werd geïntroduceerd en dat de prognose dat het aantal dodelijke slachtoffers van baarmoederhalskanker door het vaccin kan worden teruggedrongen met 50 % zwaar overtrokken is. Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut zegt in de uitzending:"Door zaken te introduceren als een zelftest in plaats van het nu gebruikelijke uitstrijkje; een HPV-test; betere voorlichting aan allochtone groepen. Dat zijn allemaal maatregelen waardoor we de sterfte aan baarmoederhalskanker behoorlijk kunnen terugbrengen."

In 2010 heeft ruim 52% van alle meisjes, die geboren zijn in 1993 tot en met 1996, gehoor gegeven aan de oproep zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Dit is het resultaat van de HPV-inhaalcampagne, die startte in maart 2009.

In de HPV-inhaalcampagne werden alle meisjes geboren in 1993-1996 jaar uitgenodigd zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Uit de recent gepubliceerde rapportage van het RIVM-RCP blijkt dat het percentage meisjes dat uiteindelijk driemaal is gevaccineerd gestegen is van 47% (juli 2010) naar 52,2% (31 december 2010).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.