Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoorzitting over beleggingsbeleid van pensioenfondsen (update)

22-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
in-de-schulden
De Tweede Kamer bepreekt op 31 maart het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Voor een hoorzitting over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen roept de Tweede Kamer burgers op om zoveel mogelijk hun vragen en opmerkingen over het beheer van hun oudedagsvoorziening kenbaar te maken.

Mensen zullen daartoe onder meer via de website van de Kamer worden opgeroepen.
Volgens initiatiefnemer van de hoorzitting CDA'er Pieter Omtzigt zijn ''individuele meningen'' van bijvoorbeeld werknemers en gepensioneerden van belang voor Kamerleden om bestuurders, toezichthouders en deskundigen uit de pensioenwereld goed te horen.

Veel pensioenfondsen werken aan een herstelplan om geslonken buffers op orde te krijgen sinds de kredietcrisis.

Slecht beheer
Lage dekkingsgraden worden vaak toegeschreven aan de lage rekenrente en de stijgende levensverwachting, waardoor fondsen meer geld in kas moeten hebben.

Maar er zijn ook problemen door slecht beheer en risicovol beleggingsbeleid.
In een speciale hoorzitting krijgen parlementariërs de kans vragen te stellen aan onder meer directeur Pensioenen Joanne Kellerman van De Nederlandsche Bank en Jean Frijns, die een rapport schreef over pensioenbeleggingen. Ook wil het parlement spreken met auteur/onderzoeker  Bosch die voor Zembla - 'Het verdwenen pensioengeld' onderzoek deed. Uit dat onderzoek bleek dat pensioendeelnemers miljarden zouden zijn misgelopen door verkeerd beleggingsbeleid. Minister Kamp (Sociale Zaken) veegde donderdag in een brief aan de tweede kamer opnieuw de vloer aan met die conclusie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.