Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoog verraad en ruzie om de top

21-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
ruzie-om-de-top
Bij uitgeverij Balans verschijnt morgen het boek 'Hoog Verraad' van oud-alpinist, cameraman en auteur Frank Moll. Het beschrijft de teloorgang van de vriendschap tussen twee bergbeklimmers. Het is een geromantiseerd verhaal, maar geïnspireerd op de persoonlijke ervaringen van Moll.
In juni 2003 was in de ZEMBLA 'Ruzie om de top' te zien dat feit en fictie in de bergsport dichtbij elkaar liggen. In dat jaar raakte bergbeklimmer Ronald Naar in opspraak, toen Moll in een tijschrift zei dat Naar had gelogen over zijn tocht naar de top van de Nanga Parbat, een reusachtige berg in de Himalaya en de langste klim ter wereld.

In de uitzending wordt getoond dat Moll in 1981 als cameraman meeging op expeditie naar de berg. Naar zegt toen in een solo-klim de top te hebben bereikt, maar heeft geen foto's genomen om dat te bewijzen.

Rechter
Naar spande een kort geding aan tegen Moll en kreeg gelijk van de rechter. Moll zou onvoldoende bewijs hebben om te beweren dat Naar de top niet had bereikt en mocht hem daarom niet 'zwart maken'.

Moll ging in hoger beroep, maar ook de president van het Amsterdamse gerechtshof oordeelde in 2006 dat Moll niet had mogen beweren dat Naar de top niet had bereikt.

Naar sleepte ook ZEMBLA voor de rechter naar aanleiding van de uitzending 'Ruzie om de top', maar deze zaak verloor hij.

Twijfel
In 'Hoog Verraad' is het de bekende klimmer Harold Maas die met zijn klimvriend Frederik Wall en andere expeditieleden de tocht naar de Nanga Parbat aanvangt.

Alleen Harold haalt de top, maar in de loop der tijd begint Wall steeds meer te twijfelen of zijn vriend wel de waarheid spreekt. Er volgt een bittere juridische strijd, die Harold wint. Dat zet Frederik aan tot een onbezonnen daad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.