Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Honderdduizenden Venezolanen protesteren tegen Maduro

24-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
venezuela protesten anp 2
venezuela protesten anp 1
Honderdduizenden Venezolanen zijn woensdag de straat opgegaan om te betogen tegen het regime van de linkse populist Nicolás Maduro. Ook aanhangers gingen de straat op. De leiders van de oppositie tegen Maduro's autoritaire bewind hebben de dag als speciale protestdag bestempeld, omdat op 23 januari 1958 de laatste militaire dictator van het olierijke land, generaal Marco Pérez Jiménez (1914-2001), na massale straatprotesten ten val kwam. Volgens het persbureau AP News vielen er tijdens de enorme demonstratie zeker zeven doden.
Maduro en diens charismatische socialistische voorganger Hugo Chávez (1954-2013) hebben het Zuid-Amerikaanse land van ruim 30 miljoen inwoners geruïneerd. Miljoenen mensen zijn het land waar honger en gebrek aan alles heerst, ontvlucht. Maduro heeft om in het zadel te blijven eerder het parlement aan de kant geschoven.
venezuela protesten anp 2
VS achter Guaidó
Parlementsvoorzitter en oppositieleider  Juan Guaidó Márquez  riep zich woensdag tijdens de protesten uit tot interim-staatshoofd en beloofde nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Verenigde Staten erkennen volgens een verklaring van het Witte Huis de parlementsvoorzitter als interim-president van het berooide Zuid-Amerikaanse land. Ook de Canadese regering heeft laten weten dit toe doen.   Maduro reageerde door te zeggen dat hij alle diplomatieke banden met de VS  verbreekt. 
"Het is tijd voor verandering", lees het interview met de in Nederland wonende Venezolaanse Ibelice Engelhardt
Na de VS en Canada verklaarden ook Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay dat zij Guaidó zien als het nieuwe staatshoofd. Mexico, een bondgenoot van (ex-) president Maduro, verklaarde voorlopig geen koerswijziging te zien in de omgang met Venezuela. Ook Rusland, Turkije, Iran, Cuba en Bolivia steunen Maduro.
venezuela protesten anp 3
Reactie vanuit Europa
De Europese Unie roept Venezuela op naar de stem van het volk te luisteren en te komen tot "vrije en geloofwaardige verkiezingen". "De bevolking van Venezuela heeft massaal opgeroepen tot democratie en de mogelijkheid om vrijelijk hun eigen lot te bepalen. Deze stemmen kunnen niet worden genegeerd", stelt EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een verklaring. Uit Denemarken en Zweden kwamen soortgelijke geluiden.
Het door het regime beheerste hooggerechtshof heeft volgens Venezolaanse media het Openbaar Ministerie opdracht de parlementsleden te vervolgen. Opperrechter Juan José Mendoza zei woensdag dat de parlementsleden zich bevoegdheden toekennen die ze niet hebben en ernstig de grondwettelijke orde schenden.
Leger
Maduro riep woensdag de hulp van het leger ingeroepen om de "eenheid en discipline" te bewaren in zijn land. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.