Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hogere straf tegen Albert Heringa, de man die zijn moeder hielp bij haar zelfdoding

31-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
580 keer bekeken
  •  
ANP Heringa
Het is 2008 als Albert Heringa ontdekt dat zijn moeder pillen verzamelt om uit het leven te stappen. Ze is 99 en vindt dat haar leven voltooid is. Hij besluit haar te helpen vrijwillig een einde aan haar leven te maken. Nu, bijna tien jaar later, is hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf terwijl er drie maanden tegen hem waren geëist.
Toen Heringa in 2008 met zijn moeder besloot haar te helpen met haar euthanasieplannen, zorgde zorgde hij voor de juiste medicijnen, stampte hij de pillen fijn en mengde ze in haar yoghurt die ze zelf opat. Daarna dronk ze een glas martini en is ze gestorven.
De kwalen waar zijn moeder aan leed, waren volgens Heringa onvoldoende voor euthanasie en na een eerste afwijzing door de huisarts durfde hij geen andere arts meer te benaderen om het leven van zijn moeder te beëindigen.
Privé-beelden
Het onderzoek naar Heringa begon in 2010 nadat op televisie een documentaire was uitgezonden over de zaak. In de documentaire werden beelden getoond die Heringa zelf maakte van het stervensproces en van een gesprek waarin zijn moeder zegt dat ze klaar is met leven.
Heringa deed beroep op overmacht, omdat niemand euthanasie wilde verlenen moest hij het zelf doen, maat het gerechtshof dat niet terecht was en dat het een arts is die euthanasie moet uitvoeren. De reden dat de straf hoger is, is dat hij zijn moeder alleen liet nadat ze de yoghurt had gegeten. Ook speelt mee dat hij pas in de documentaire en na de uitzending verantwoording heeft afgelegd.  Drie keer eerder probeerde het Openbaar Ministerie in de zaak tegen Heringa straf af te dwingen voor hulp bij zelfdoding.
Enorm teleurgesteld
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde liet weten ‘enorm teleurgesteld en verbijsterd’ te zijn, schrijft de NOS . De NVVE vindt dat Heringa geen andere keus had dan zijn moeder te helpen en dat die hulp niet mag worden gelijkgesteld aan een misdaad.
Veel veranderd
In 2012 maakte ZEMBLA de indrukwekkende uitzending ‘ Dokter, mag ik dood ’ over het onderwerp. 'Ik wil uit het leven stappen, maar niemand wil mij helpen,’ zei de 86-jarige Corry van der Kolk toen. Van der Kolk was een van de vele ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Volgens de regels van de euthanasiewet konden mensen als Corry niet worden geholpen, omdat ze niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Sinds die tijd is er veel veranderd. Sinds 2011 kom je ook in aanmerking als er sprake is van ernstige eenzaamheid en een opeenstapeling van ouderdomsklachten. De kans dat Heringa een arts had gevonden die wel euthanasie wilde plegen was nu veel groter geweest.
‘Dokter, mag ik dood’
Bekijk ‘Dokter, mag ik dood’ van ZEMBLA.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor