Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoger sterftecijfer op kinderhartcentrum Radboud

05-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
hoger-sterftecijfer-op-kinderhartcentrum-radboud
Op de kinderhartafdeling van het Radboudziekenhuis in Nijmegen zijn de laatste vijf jaar meer kinderen overleden dan in de vier andere kinderhartcentra in Nederland. Dat blijkt uit sterftecijfers die in het bezit zijn van ZEMBLA. Het UMC St Radboud heeft voor ouders met vragen over de ontwikkelingen binnen het Kinderhartcentrum een speciaal telefoonnummer geopend. Dit nummer is 06-11515738. E. Lohman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudziekenhuis, geeft als reden voor het hoge sterftecijfer dat het Radboud meer pasgeboren kinderen geopereerd heeft, met een kleine kans op overleven, die elders niet geopereerd worden. Dit zouden gecompliceerde operaties zijn. Minst goed Professor J. Hess, een Nederlandse kindercardioloog en directeur van het hartcentrum in München, heeft de niet-openbare sterftecijfers voor ZEMBLA bekeken. Duidelijk is dat van de vijf kinderhartcentra in Nederland het Radboudziekenhuis het het minst goed doet. Er overlijden meer kinderen dan in de andere kinderhartcentra. Hess: "Op de honderd kinderen sterven er twee tot zes meer." Het Radboudziekenhuis kent de sterftecijfers sinds juni vorig jaar en heeft toen maatregelen genomen. Een kinderhartchirurg mag niet meer opereren en is met vervroegd pensioen gestuurd. Hierdoor ontstond onenigheid onder de overgebleven medici. Spanning Lohman spreekt van ‘spanning op de draad’: "Mensen gingen niet optimaal met elkaar om. Het risico bestond dat men tijdens de operatie ging discussiëren hoe het moest."  Uiteindelijk werd eind 2008 besloten het kinderhartcentrum voor een paar weken stil te leggen. Er is vijf weken niet geopereerd. Het Radboudziekenhuis zegt dat het op het Europees gemiddelde zit qua sterftecijfers. De rest van de Nederlandse kinderhartcentra zit daar boven en doet het dus beter.
Lohman in ZEMBLA over de sterftecijfers: "In de periode die onderzocht is, hebben wij operaties uitgevoerd, met name bij de vroegtijdig geborenen, die in andere ziekenhuizen niet gedaan zouden worden. Dan is het oneerlijk om te zeggen: er zijn meer kinderen overleden." Volgens professor Hess blijkt niet uit de cijfers dat Nijmegen moeilijker operaties uitvoert dan de andere vier kinderhartcentra in Nederland.
De ouders van de kinderen die in het Radboudziekenhuis behandeld werden, zijn pas achteraf (driekwart jaar later) ingelicht, en dus niet toen de problemen speelden. De sterftecijfers die ZEMBLA heeft, zijn de ouders niet voorgelegd.

Hartchirurgie
In 2006 was de hartchirurgie van het Radboudziekenhuis ook al in het nieuws. Het ziekenhuis sloot toen op last van de Inspectie voor de Volksgezondheid de afdeling voor de volwassen hartchirurgie na abnormaal hoge sterfte. Ook toen was er sprake van onenigheid onder specialisten, die de patiëntenzorg niet ten goede kwam.

Het verweer voor het hoge sterftecijfer was toen dat in Nijmegen moeilijker operaties werden uitgevoerd. Achteraf bleek dit niet waar te zijn. Het tegendeel was eerder het geval.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.