Zembla

Hoge Raad: voor de zomer uitspraak terugkeer Nederlandse IS-vrouwen

  •  
10-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Kamp Al Hol Syrië ANP
De Hoge Raad zal de zaak over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen uit opvangkampen in Noord-Syrië versneld behandelen. Dit gebeurt op verzoek van hun advocaat. De verwachting is dat er voor de zomer een uitspraak is.
Vorig jaar spanden 23 vrouwen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat omdat zij en hun kinderen in erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië verblijven. Zij wilden dat de Staat zich met spoed zou inspannen om hen met hun kinderen naar Nederland te halen. Volgens hen vertraagt de Nederlandse Staat de procedure. 

De rechtbank bepaalde in november dat de Staat binnen twee weken al het nodige moest doen om in ieder geval de kinderen terug te halen naar Nederland. De Staat ging in hoger beroep en kreeg gelijk. Het hof bepaalde dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten. Volgens het hof heeft de overheid "beleidsvrijheid" en moet de rechter zeer terughoudend zijn met ingrijpen.
Doodstraf
Advocaat Elpiniki Kolokatsi bepleitte namens de vrouwen dat er snel duidelijkheid moet komen. "Iedere winter sterven er kinderen door de verschrikkelijke omstandigheden in de kampen." Daarbovenop is de situatie volgens haar nu heikel omdat de Syrische president Bashar al-Assad heeft aangegeven de vrouwen mogelijk zelf te willen berechten. "Dat zou betekenen dat ze de doodstraf kunnen krijgen."

Zembla bezocht kamp AL Hol in Noord-Syrië afgelopen jaar. De kinderen waren er slecht aan toe:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.