Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hof kijk opnieuw naar 'Zes van Breda'

17-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuw-onderzoek-naar-moord-breda
Het gerechtshof in Den Haag is dinsdag begonnen met de behandeling van de heropende moordzaak van de 'Zes van Breda'. Het moet blijken of het een rechterlijke dwaling is dat de zes veroordeelde mannen en vrouwen in de gevangenis hebben gezeten voor de moord op 'Oma Mok' in 1993 in Breda
De drie mannen en drie vrouwen zeggen dat ze in 1994 onterecht zijn veroordeeld voor de roofmoord op de 56-jarige Chinese vrouw. De vrouw werd gedood in toenmalig restaurant Peacock, waar de zoon van het slachtoffer eigenaar van was.
De Hoge Raad besliste in 2012 dat het proces opnieuw moest. Ontlastend bewijs was niet in het dossier opgenomen.
Zo zaten twee getuigen in de uren van de overval te wachten in een bushokje tegenover het restaurant. Zij hebben niets gezien. Dat staat haaks op de (valse) verklaringen die de veroordeelde vrouwen naar eigen zeggen onder druk hebben afgelegd.

Jane van H. voelt zich meer dan twintig jaar nadat de 'Zes van Breda' zijn veroordeeld voor de roofmoord op 'Oma Mok' in Breda nog steeds schuldig, over de naar eigen zeggen valse verklaring die ze toen heeft afgelegd. Dat liet de vrouw (40) dinsdag weten aan het gerechtshof in Den Haag.
' Het gevoel dat je iets recht moet zetten is heel erg aanwezig ', aldus Van H. Ze voelt zich nog steeds erg schuldig over dat ze in 1994 dingen heeft verklaard, waardoor behalve zijzelf ook vijf anderen zijn veroordeeld.
De vrouw vertelde dinsdag dat ze zich erg onder druk gezet voelde door de politie. Op een gegeven moment ging ze daarom maar vertellen wat de politie wilde horen, liet Van H het hof weten. Nadat haar was verteld dat een van haar haren was gevonden op de plek van de moord, ging ze dat geloven. Ze dacht zelfs dat ze het dan wel zou hebben gedaan, vertelde ze.
De vrouwen werden destijds veroordeeld tot twee jaar cel voor medeplichtigheid aan de roofmoord. De drie mannen kregen tien jaar. Allen zeggen onschuldig te zijn en willen eerherstel.

In ZEMBLA - ' De zes van Breda ' een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.