Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoeveel veedieren zijn er in jouw provincie?

09-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1013 keer bekeken
  •  
geiten foto
Nederland is met 17.2 miljoen mensen een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd is de intensieve veehouderij hier een grote industrie met in totaal bijna 114 miljoen dieren. Als we Nederland vergelijken met een dorp waar duizend mensen wonen, dan lopen er ruim 5600 kippen rond, 721 varkens, 226 koeien en 34 geiten. Per dorpsbewoner zijn dat  6 à 7 dieren uit de veehouderij.
We zitten met z’n allen dicht op de veedieren. Toch loopt het aantal varkens, koeien en kippen de laatste jaren terug en maken sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw de geiten hun opmars. Landbouwdeskundige Petra Berkhout van Wageningen University & Research legt in onderstaande video meer uit over de ontwikkeling van de hoeveelheid veedieren in Nederland. Daaronder kun je op een kaart per provincie bekijken hoeveel veedieren er in jouw regio rondlopen.
Op de kaart kun je per provincie bekijken hoeveel mensen er wonen. Daarnaast staat het totaal aan koeien, varkens, geiten en kippen aangegeven. Ook kun je vanaf 1980 per decennium bekijken hoe de aantallen mensen en veedieren zich per provincie hebben ontwikkeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.