Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoesje tegen straling gsm op de markt

03-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1634 keer bekeken
  •  
ziek-van-je-mobieltje
Een speciaal hoesje moet mensen beschermen tegen straling van mobiele telefoons. Daarover schrijft Sp!ts maandag.
Met de beschermhoesjes wordt volgens het Amsterdamse bedrijf Radygo de straling, die normaal rondom de smartphone een bol met de omvang van een voetbal vormt, gereduceerd tot de grootte van een golfbal. Volgens het bedrijf worden de gezondheidsrisico's zo verminderd. Het bedrijf voert een onderzoek uit in samenwerking met GGD Amsterdam. Achtduizend huisartsen zijn door de Universiteit van Utrecht uitgenodigd om klachten naar aanleiding van straling van mobiele telefoons te melden.
Oprichter Derck Mekkering  kwam op het idee na het zien van een schokkende uitzending over de gevaren van mobiele telefoons. 'De gevaren zijn pas over enkele decennia duidelijk, zoals ook lange tijd het geval was bij roken. Pas dan zal duidelijk worden hoe gevaarlijk dat whatsappen, sms’en en bellen was.'
Ziek van je mobieltje
Verschillende Europese landen hebben uit voorzorg maatregelen genomen om hun burgers tegen overmatige blootstelling van straling te beschermen. Zo is het in Frankrijk sinds 2010 om gezondheidsredenen voor kinderen tot 14 jaar verboden om op school een mobiele telefoon te gebruiken. Landen als België, Duitsland en Engeland informeren hun bevolking over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd.

Onnodige onrust
De Nederlandse overheid neemt geen voorzorgsmaatregelen uit vrees voor onnodige onrust. In ZEMBLA - ' Ziek van je mobieltje ' zegt professor E. Lebret van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden dat er geen onomstotelijk bewijs is dat mobiel bellen tot schadelijke gezondheidseffecten leidt. ‘ Als je er zo weinig over weet, dan maak je mensen onnodig ongerust als je vanuit voorzorg actief informatie gaat verspreiden’ , aldus Lebret.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.