Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hoe betrouwbaar zijn de peilingen?

04-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
in-de-peiling
Op 9 juni gaat Nederland naar de stembus voor de tweede kamer verkiezingen. In de aanloop daarvan worden door verschillende bureau's peilingen gehouden. Hoe betrouwbaar zijn deze peilingen nu eigenlijk?

Opiniepeilingen worden steeds gepresenteerd alsof ze de mening van het Nederlandse volk weergeven en alsof ze absoluut waar zijn. De lezer of kijker/luisteraar heeft steeds de indruk dat de uitslag van de peiling de mening is van een meerderheid van de Nederlanders.

In 2006 maakten Dirk Bayens en Sinan Can de ZEMBLA aflevering ' In de peiling ', waarin zij de betrouwbaarheid van opiniepeilingen onderzoeken.  Zij geven drie opiniebureaus dezelfde opdracht. Toonaangevende wetenschappers bespreken de opmerkelijke verschillen in aanpak en uitkomsten.

Opiniepeilingen over ons stemgedrag lijken zo langzamerhand belangrijker dan de verkiezingen zelf. Ook enquêtes over allerlei zaken halen moeiteloos de krantenpagina's. Maar wat zijn al die uitkomsten eigenlijk waard?

Meer over:

in-de-peiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.