Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het RIVM zoekt verhalen over elektromagnetische velden

03-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziek-van-je-mobieltje
gepubliceerd op: 03.07.2012
Voor het project ' Elektromagnetische velden en ik' zoekt het RIVM verhalen over elektromagnetische velden (EMV). Het onderzoek vindt plaats in het kader van het strategische onderzoeksprogramma (SOR) met de titel Karakterisering van lichamelijke klachten die worden toegeschreven aan omgevingsfactoren (Chi2).

De verhalen helpen het RIVM om de lichamelijke symptomen die aan de omgeving worden toegeschreven, beter te karakteriseren en te herkennen.

Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid worden door sommige mensen in verband gebracht met elektromagnetische straling van bijvoorbeeld antennes in woonwijken.

De huidige wetenschappelijke gegevens tonen niet aan dat er een direct verband is tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en negatieve gezondheidseffecten. Dat er nog geen verband gevonden is betekent niet dat de klachten niet bestaan. Een op de vijf gezondheidsklachten blijft onbegrepen.

Het RIVM is op zoek naar de verhalen achter de onbegrepen klachten van mensen die deze zelf toeschrijven aan elektromagnetische velden (EMV).

Vorig jaar classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de blootstelling aan de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’, nadat een werkgroep van dertig wetenschappers uit veertien landen een aantal wetenschappelijke studies had beoordeeld, die een verband tussen kanker en het gebruik van mobiele telefoons aantonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.