Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het pensioensprookje

  •  
07-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Er was eens de belofte van een goed pensioen. Als je jaar in jaar uit premie zou afdragen, kon je na je 65e rekenen op een gegarandeerd inkomen. Maar wat is die belofte nog waard, nu veel pensioenfondsen gaan korten op de uitkeringen? ZEMBLA onderzoekt waarom ouderen zich belazerd voelen en jongeren vrezen dat ze hun geld in een bodemloze put storten.
Vragen
ZEMBLA sprak met drie verschillende deelnemers in pensioenfondsen. Een oudere werknemer die bijna met pensioen gaat, een jonge deelneemster die nog meer dan veertig jaar te gaan heeft en een werkgever van een klein bedrijf. Allemaal vragen ze zich af wat er nu eigenlijk precies gebeurt met de premies die ze betalen.
Optimistische beloften
Ze benaderden hun pensioenfondsen met hun vragen, maar die wilden hier niet voor de camera op reageren. Namens de overkoepelende Pensioenfederatie geeft directeur Gerard Riemen wel toe dat er in het verleden te optimistische beloftes zijn gedaan.
Korten op pensioenuitkeringen
Duidelijk is dat de meeste pensioenfondsen in de komende jaren gedwongen zijn om te korten op de pensioenuitkeringen. De Nederlandsche Bank heeft aangegeven dat de pensioenfondsen die er het slechtst voorstaan, hun korting volgend jaar mogen beperken tot maximaal zeven procent. Maar volgens pensioendeskundige Emilie Schols is zo’n maximum niet verstandig: als vijftien procent korten nodig is, dan moet dat ook gebeuren.
 

Links

Kwaliteit financiële crisisplannen pensioenfondsen voor verbetering vatbaar.
De helft van de onderzochte plannen is van voldoende of goede kwaliteit. De andere helft van de onderzochte plannen is onvoldoende of slecht van kwaliteit. De kwaliteit van financiële crisisplannen zou op met name de volgende terreinen moeten verbeteren:

Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u, naast uw AOW, hoeveel pensioen u hebt en bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar). Ook ziet u wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt. AOW en pensioen die u al ontvangt, worden niet getoond. Wat u op deze website niet vindt, is wat u zelf voor uw oude dag hebt geregeld.

103 pensioenfondsen gaan korten
Infografiek van de NOS: de staat van uw fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.