Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het lot van Oekraïne

11-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3887 keer bekeken
  •  

Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne roept het land om Westerse steun. De Oekraïense president Zelensky vestigt zijn hoop op de NAVO, maar “iedereen is bang, niemand reageert”, verzucht hij in één van zijn eerste videoboodschappen.

De Europese Unie komt met verstrekkende sancties tegen Rusland. En NAVO-lidstaten leveren op eigen titel wapens en hulpgoederen aan Oekraïne. Maar Zelensky wil meer, zoals bijvoorbeeld een no-flyzone boven zijn land. Hij wil toetreden tot de NAVO, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Het bondgenootschap wil geen oorlog met Rusland. Zelensky verscherpt zijn toon richting NAVO: “Door jullie zullen er mensen sterven.”

De wanhopige zoektocht naar bondgenoten is voor Oekraïne niets nieuws. Vanaf de onafhankelijkheid begin jaren ‘90 is Oekraïne al op zoek naar sterke vrienden in het Westen: de NAVO en de Europese Unie. Met de Russische invasie wordt de grootste Oekraïense angst werkelijkheid: een grootschalige oorlog die op eigen houtje uitgevochten moet worden. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zembla spreekt politieke kopstukken in binnen- en buitenland en onderzoekt de Oekraïense strijd om veiligheid.

Het lot van Oekraïne

Donderdag 14 april om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 21 april – 9.25 uur – NPO 2

Regie en research: Frederick Mansell & Laurens Samsom
Research: Vincent Harmsen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.