Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het extreemrechts woordenboek

09-09-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
13972 keer bekeken
  •  
memes
Extreemrechts heeft de afgelopen decennia een ingewikkelde codetaal ontwikkeld, die constant evolueert. Het maakt dat extreemrechtse taal soms moeilijk te begrijpen is of zelfs niet gesignaleerd wordt. Zembla ontcijferde de codes. We zetten de belangrijkste begrippen op een rij in Het extreemrechts woordenboek.
Om de wereld van extreemrechts te begrijpen, moet je de taal, tekens en beelden van de beweging wel kunnen herkennen. Wie hoopt dat de nazi’s van nu aan kistjes, Lonsdale-kleding, kale koppen en een hakenkruis te herkennen zijn, komt bedrogen uit. De taal van extreemrechts bestaat uit bepaalde cijfercombinaties, oude runentekens, nazisymboliek, maar ook internetmemes.
Sommige symbolen of memes in dit overzicht zijn oorspronkelijk niet extreemrechts, maar wel door de beweging geadopteerd. Ook kan het zijn dat iemand de memes of uitdrukkingen gebruikt, zonder te beseffen dat ze een extreemrechtse connotatie hebben.

Download het pdf-bestand voor het volledige extreemrechts woordenboek. Hieronder lees je een selectie. 

Cijfercombinaties op Twitter

Bij sommige accounts op Twitter zie je cijfers achter de gebruikersnaam staan. Soms gaat het om een geboortedatum en af en toe om een automatische code die Twitter meegeeft (te herkennen aan zes cijfers). Toch zijn er een hoop getallen in gebruik die ook een andere betekenis hebben.
14  - Dit staat voor de veertien woorden uit een leus die in de jaren 80 door David Lane van neo-nazigroep The Order, de wereld in werd geslingerd: “We must secure the existence of our people and a future for white children" (We moeten het voortbestaan van ons volk en de toekomst voor onze blanke kinderen verdedigen). De leus komt voort uit de theorie dat het blanke ras vervangen en vernietigd wordt door massa-immigratie en rassenvermenging.  

18 – Dit staat voor Adolf Hitler. Het gaat om respectievelijk de eerste en achtste letter van het alfabet: A van Adolf en H van Hitler.
 
88 – Dit staat voor Heil Hitler, een afkorting die weer wordt aangegeven met de letters van het alfabet.

Runentekens en swastika’s

Het runenschrift is een schrift dat vanaf het begin van de jaartelling gebruikt werd door Germaanse volkeren. Lang niet iedereen die het runenschrift gebruikt, heeft ook extreemrechtse ideeën, maar extreemrechts maakt graag gebruik van de runen. De meest voorkomende symbolen die worden gebruikt zijn ‘ontdekt’ of in een visioen geopenbaard aan Guido von List, een Oostenrijkse schrijver die de grondlegger was van de ariosofie, een pseudowetenschap die de superioriteit van het Arische ras zou moeten bewijzen.
De swastika is misschien wel het bekendste nazistische symbool. In het Duitsland van de jaren dertig geloofde men dat het een Germaans symbool was, maar daar lijkt weinig bewijs voor. Het is geen runenteken. Het symbool komt al eeuwenlang in verschillende culturen voor.
Hitler koos de swastika als symbool voor de zon en orde, een betekenis die het bijvoorbeeld ook in het hindoeïsme heeft. Dit is niet geheel toevallig, de hedendaagse extreemrechtse bewegingen hebben veel interesse in het transcendente met als voorbeelden schrijvers als Julius Evola en Savitri Devi.
De omgekeerde swastika komt ook voor, zij het in mindere mate en vooral bij accellerationistische groepen. Deze groepen geloven dat er eerst chaos nodig is om vervolgens een nieuwe ‘natuurlijke’ orde te kunnen scheppen. Deze swastika zou staan voor chaos en het kwaad.

Geïnspireerd door Al-Qaida

The Base is een extreemrechtse paramilitaire neonazi groep. Het logo van The Base doet denken aan dat van Al-Qaida of IS. Een zwarte vlag met witte letters. Dat is geen toeval. De naam van de groep is een letterlijke vertaling van Al-Qaida en ziet zich als een pilaar van ware gelovigen in de rechtsextremistische zaak. 
De club heeft ook verschillende recruteringstactieken van IS afgekeken. Denk aan spannende filmpjes en toegankelijke propaganda om vooral jonge en actiebereidwilligen aan te kunnen trekken. Twee Nederlanders staan terecht voor vermeend lidmaatschap van deze organisatie die volgens het Openbaar Ministerie aangeduid moet worden als een ‘organisatie met een terroristisch oogmerk’.
The Base Logo

Fashwave

Met cyaan, roze, blauwe en paarse kleuren en een vormgeving die nog het meest doet denken aan de jaren ’90 hebben enkele online neonazi’s een bijzondere esthetiek gekozen. Hier hoort ook een elektronische muziekstijl bij. Verwacht hier veel Sonnenraden, Hitler-afbeeldingen en Griekse en romeinse beeldhouwwerken met extreemrechtse slogans. Het is steelwerk van wat synthwave of vaporwave heet, wat een dikke ironische knipoog was naar de overgeproduceerde poppulp van de jaren negentig.
fashwaveAfbeelding1
fashwave2
fashwave3

Pepe the Frog

Pepe the Frog is inmiddels een van de meest bekende alt-right memes. De kikker die ooit begon als onschuldige cartoon is rond de tijd van de opkomst van Trump geclaimd door extreemrechts. Onder het mom van humor wordt deze afbeelding ook veel gebruikt als dogwhistle, een bedekte toespeling die alleen of vooral door ingewijden wordt begrepen
pepe
Kekistan is het land van Pepe met een vlag die overdreven veel doet denken aan Nazi-Duitsland. Zogenaamd even onschuldig als Pepe the Frog.
kekistan

GigaChad en Tradwife

In het tegenwoordige extremistisch rechts ligt een sterke nadruk op mannelijkheid en machismo. Waar de progressieve flank veel spreekt over “toxic masculinity” wordt dit op de extreemrechtse flank juist toegejuicht. De afbeelding die hier veel voor wordt gebruikt en symbool staat voor de “chad” of het ideaalbeeld van mannelijkheid. Met GigaChad (een gefotoshopt Russisch model) als hoogtepunt.
chad
Tradwife  is een verkorting van Traditional Wife. Het is een referentie aan het idee dat een traditioneel rollenpatroon beter is voor zowel man als vrouw. Dat past ook in het conservatieve idee van teruggang. Voor veel mensen in de rechtsextremistische beweging is een samenleving waar een groot deel van de moderniteit wordt afgezworen een deel van de droom. Een huis buiten de stad, zonder progressieve ideeën is het ideaal
tradwife2

Prinsenvlag, geuzenvlag en de Nederlandse vlag ondersteboven

De prinsenvlag is een typisch Nederlandse of “Dietse” meme. Het symbool is al veel ouder en werd in de tachtigjarige oorlog al gebruikt. De NSB zag dit als de enige echte Nederlandse vlag en ook in het Zuid-Afrika van de apartheid werd een variant hierop gebruikt. Tegenwoordig gebruikt onder andere Voorpost de vlag, maar ook bewegingen die streven naar een Dietsland dat zou bestaan uit Nederland, Vlaanderen en soms Zuid-Afrika.
prinsenvlag1
De geuzenvlag wordt nog altijd gebruikt door sommige delen van de Marine, maar wordt door Nederlands extreemrechts ook gezien als een strijdvaandel. Er zijn twee varianten: een met rood en een met oranje.
geuzenvlag1
geuzenvlag2
De Nederlandse vlag ondersteboven werd veel gebruikt bij de boerenprotesten en coronademonstraties. Het staat voor de perceptie dat er een oneigenlijke regering de macht heeft die het volk verraden heeft. Het zou staan voor een opstand.
ANP-202873181

Uitspraken en codewoorden

Hieronder lees je een kleine greep uit het vocabulaire dat door extreemrechts gebruikt wordt. Meer termen en uitdrukkingen lees je terug in Het extreemrechts woordenboek.
Accelerationisten - Geloven in een aanstaande burgeroorlog of chaotische periode. Hierin zal volgens hen iedereen de kant van zijn of haar etniciteit kiezen en zullen de witte westerlingen uiteindelijk winnen. Na die oorlog zal een fascistische heilstaat ontstaan. Accelerationisten geloven dat door demografische verandering die strijd moeilijker zal worden naarmate hij langer op zich laat wachten en streven ernaar deze te versnellen. Dit doen ze door chaos en tweespalt te veroorzaken, soms door het ophitsen van groepen maar ook door het plegen van aanslagen, soms zelfs vermomd als jihadisten.
Melk drinken - Werd lang toegeschreven aan “melk de witte motor” een slogan voor de melkverkoop. De huidige generatie heeft echter een totaal andere reden voor het omarmen van melk. Zij zijn bewust dat witte mensen minder vaak lactose-intolerant zijn dan mensen met een andere huidskleur. Het drinken van melk, soms in grote hoeveelheden, wordt gebruikt om de superioriteit van de westerse genen aan te tonen.
White Boy Summer (WBS) - Een reactie op “Hot Girls Summer” die werd afgekondigd door zangeres Megan Thee Stallion. Chat Hanks, de zoon van Tom, nam daarop het nummer White Boy Summer op. Dat leidde tot veel controverse, maar de term werd uiteindelijk gekaapt door extreemrechts. Vaak gaat dit gepaard met extremistische afbeeldingen of foto’s of filmpjes van aanslagen.
Color them blue - Het idee dat de wereld eigenlijk wordt overheerst door een Joods kabal. Volgens de extreemrechtse beweging zou iedereen binnen een dag antisemitisch zijn als alle Joden een dag lang blauw geverfd door het leven zouden moeten gaan. Dan zou iedereen doorkrijgen op welke invloedrijke plekken in de elite ze zitten. Vooral bij ceo’s, journalisten, politici en bankiers zou dan duidelijk worden hoe groot de Joodse invloed is.

Pillen

De alt-right of extreemrechtse beweging heeft inmiddels een hele medicijnkast aan pilletjes opgebouwd. Je ziet veel dat mensen zeggen op een bepaalde manier ‘gepilled’ zijn. Vaak zijn dit afkortingen om een manier van denken of een emotionele toestand aan te duiden. De pillen komen uit de film The Matrix, waarin de hoofdpersoon te kiezen heeft uit een rode of een blauwe pil. Iedereen die de Rode Pil kiest, krijgt de wereld te zien zoals die echt is.
Red Pill - De rode pil komt rechtstreeks uit The Matrix. In de extreemrechtse beweging staat het voor het inzicht dat de wereld corrupt en onwaar is, dat een globalistische elite tegen de belangen van het volk opereert en bezig is met de vervanging van het witte ras. Vaak wordt ook gesproken over het ‘red pillen’ van anderen, wat eigenlijk neerkomt op het verspreiden van extreemrechts evangelie.
Siege pilled - Mensen die Siege hebben gelezen en hun ogen daardoor geopend zien. Siege is een extreemrechts boek van James Mason die daarin beschrijft dat de huidige wereldorde met geweld en terreur omvergeworpen moet worden.
Black Pill - Wie blackpilled is heeft de hoop opgegeven en denkt dat het nooit meer goed komt met het nationaalsocialistisch gedachtegoed of met zichzelf. Vooral onder incels is dit een rode vlag omdat het zou betekenen dat iemand bereid is aan zelfopoffering te doen, bijvoorbeeld door zelfmoord te plegen of een aanslag te plegen waar de incel zelf bij omkomt.

White Pill- De witte pil staat voor hoop. Iemand die White Pilled is ziet lichtpuntjes en gelooft dat de oplossing of “End Sieg” binnen handbereik is.
Rape Pill - Wie de Rape Pill heeft genomen is ervan overtuigd dat echte mannen ook geweld mogen gebruiken om seks te hebben, omdat dit nou eenmaal de natuurlijke manier van doen zou zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.