Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het CO2 alibi

  •  
02-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
De energieproducenten werken hard aan een groen imago door zogenaamd duurzame producten in de markt te zetten. Een daarvan is groen gas. Dat is gewoon gas waarvan de CO2 wordt gecompenseerd, met onder andere bomen. Deze bomen zijn vijftien jaar geleden via de energierekeningen al betaald door de consument en nu wordt er voor een tweede keer goede sier meegemaakt door Electrabel, E-on en Essent. Dat gebeurt onder andere met bomen in Oeganda. ZEMBLA ging naar Oeganda en hoorde hoe mensen van hun land gejaagd zijn voor de aanplant van Nederlandse bomen.
Wapens
Mijn geiten en koeien zijn gedood. Mijn huis is platgebrand. Mijn koffiebomen en bananenbomen zijn omgehakt. Er zijn nieuwe bomen voor in de plaats gezet. Ik had niets meer en moest weg. Ik kon me niet verdedigen tegenover de wapens waarmee ze kwamen ”. Dit vertelt Chele Musamali. Hij is in 1993 van zijn land verjaagd in de buurt van Mount Elgon in Oeganda. Op ditzelfde land worden een jaar later met Nederlands geld bomen geplant. Bomen in Oeganda die de CO 2 uitstoot hier in Nederland moeten compenseren. De bewoners zijn boos en hebben een jaar geleden weer bezit genomen van wat zij hun eigen land noemen. Ze kappen 800.000 bomen van de ruim 3 miljoen bomen die door de Stichting Face geplant zijn.
Stichting Face is niet verantwoordelijk
Volgens Boele Staal (bestuursvoorzitter van Stichting Face) kan Face er niets aan doen dat dat gebeurd is: “Wij hebben er bij de lokale autoriteiten op aan gedrongen daar een einde aan te maken om ervoor te zorgen dat die mensen weer buiten de grenzen van het nationale park komen. Face is niet verantwoordelijk voor wat de Oegandese regering doet.”
Compensatie
CO 2 compensatie van burgers en bedrijven in Nederland leidt tot beslag van ruimte in vooral ontwikkelingslanden. Want de bossen moeten 99 jaar blijven staan en er kan dus niets anders met die grond gebeuren. In een land met landschaarste zoals Oeganda leidt dat onherroepelijk tot problemen.

Yutuko Kimaleni: “ Laat de Nederlanders zelf een oplossing zoeken als uitstoot van CO2 een probleem voor ze is. Niet hier komen en mensen straffen door bomen te planten die de vervuiling van de lucht in Nederland moet compenseren. Dat is kolonialisme en wij dachten dat dat was afgelopen.
Links:

Websites over de compensatie en opslag van CO2:
>> Sinkswatch houdt de opslag van CO2 in de gaten.
>> Fern (Forest and European Union Network)
>> Rapport van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FOA) over bosaanplant voor CO2 reductie

>> Greenpeace voert actie tegen CO2 uitstoot door kolencentrales en tegen het dumpen van CO2 en vindt dat de politiek meer moet doen

>> De NAM en Shell willen tien miljoen ton CO2 opslaan in de lege aardgasvelden in Barendrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.