Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Heringa niet strafbaar bij hulp zelfdoding'

08-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dokter-mag-ik-dood
Albert Heringa zou niet strafbaar moeten zijn omdat hij zijn hoogbejaarde moeder in 2008 hielp een einde aan haar leven te maken. Dat oordeel van het hof Arnhem dient in stand te blijven, adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad naar aanleiding van het cassatieberoep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de uitspraak van het hof.
Heringa had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. Het O.M. eiste in  2013 dat de 71-jarige Albert Heringa, die in 2008 zijn moeder hielp om haar leven te beëindigen, daarvoor een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden moest krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man het recht in eigen hand genomen. De rechter oordeelde aanvankelijk dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken. Tegen deze vrijspraak is cassatie ingesteld. De Hoge Raad verwacht op 14 maart 2017 uitspraak te doen in deze zaak.
De moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis, leed aan hartfalen, had ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Heringa besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding. Dat gebeurde nadat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.

'Dokter, mag ik dood?'
De huisarts van Corry van der Kolk hielp haar niet. Hij vond haar nog te levenslustig. Ook vier andere artsen beoordeelden haar verzoek negatief. Ze vroeg tevergeefs: ‘Dokter, mag ik dood?’ Waren er anderen die mevrouw Van der Kolk wilden helpen? Of hielp zij zichzelf uiteindelijk? En hoe handhaaft justitie de wetsregel dat hulp bij zelfdoding strafbaar is? Kijk ZEMBLA  'Dokter mag ik dood? ' van Cees Grimbergen en Simone Tangelder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.