Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Herdenking val Srebrenica

11-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Het is vandaag 21 jaar geleden dat in Bosnië de moslimenclave Srebrenica viel. Bij de herdenking van de val van de Bosnische enclave Srebrenica, vandaag op het Plein in Den Haag, hangt de vlag op het ministerie van Defensie voor het eerst halfstok. Vanaf nu gebeurt dat bij elke herdenking, meldt het ministerie.
In 1995 konden de militairen van Dutchbat III niet voorkomen dat in de enclave bijna 8400 moslimmannen en -jongens werden vermoord door de Serviërs.
Speciale aandacht is er maandag voor de ruim 120 slachtoffers die pas het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd. Hun resten worden dezelfde dag in Potocari (Srebrenica) herbegraven. Onder de sprekers op het Plein zijn dit keer burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar en Alma Mustafic, dochter van Rizo Mustafic, electricien van het Dutchbatbataljon.
Volgens één van de initiatiefnemers, de vredesorganisatie PAX, is het ministerie 'al enkele jaren nadrukkelijk gevraagd de vlag halfstok te hangen bij de herdenking'. Dat gebeurde niet omdat er binnen Dutchbat grote verdeeldheid over zou zijn. ' Maar we zijn heel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren ', aldus een PAX-woordvoerster.
Twee weken geleden, tijdens Veteranendag in Den Haag, kwam een delegatie van Dutchbatters met het verzoek. Premier Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis hebben daar direct gehoor aan gegeven, aldus een woordvoerder van Defensie. ' In verband met het dodelijk ongeval van woensdag in Mali hangt de vlag op 11 juli sowieso de hele dag halfstok. '

Onlangs hebben twaalf veteranen van Dutchbat III  de Nederlandse staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk gesteld , omdat ze op een ,,onmogelijke missie’’ zijn gestuurd. Ze vinden dat de overheid ,,ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest’’
De herdenking op het Plein is een initiatief van onder meer organisaties van overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers en begint om 15.00 uur.

Bekijk hier een overzicht van de ZEMBLA uitzendingen over Srebrenica .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.