Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Help ZEMBLA met het onderzoek naar de containerramp

27-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oproep MSC tekst - MJ
Begin 2019 liggen stranden, dijken en zandplaten in het Waddengebied bezaaid met containers en aangespoelde spullen, afkomstig van de MSC Zoë, één van de grootste vrachtschepen ter wereld. Vrijwilligers, vissers, bergers, eilandbewoners en het leger verzamelen meubels, schoenen, gloeilampen, kinderspeelgoed, auto-onderdelen, batterijen, matrassen, piepschuim, printplaten, zeeppompjes, koelkasten en zakken gif. Winterkou bemoeilijkt de opruimacties, later doen herfststormen hetzelfde.
Vanaf midden april liggen de bergingswerkzaamheden op en rond de eilanden zo goed als stil om het broedseizoen niet te verstoren. Volgens optimistische schattingen zou twee derde van het afval zijn opgeruimd. De rest ligt verspreid in zee. Vooral bij Noordoostenwind spoelt steeds nieuwe troep aan op zandplaten, stranden en dijken. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen plastic korrels die er al liggen.
ZEMBLA doet onderzoek en maakt een tweedelige uitzending over (mogelijke) oorzaken én gevolgen van de ramp met de MSC Zoë. En de makers vragen om hulp:

Was je op het Wad of in de buurt? Heb je toen óf recent foto’s of filmpjes gemaakt van de rotzooi, de ravage, de opruimacties?

Stuur ze op met behulp van wetransfer.com naar b.nijpels@stinglikeabee.nl of marco.de.lange@bnnvara.nl
Vermeld, voor zover mogelijk, locatie en tijdstip van je opnamen. Iets bijzonders meegemaakt of vastgelegd? Word je geconfronteerd met de gevolgen? Wil je wat kwijt over wat er gebeurd is? (dat kan ook vertrouwelijk) Schrijf het op en mail ons. We zullen jullie foto’s en filmpjes eventueel op onze site en in onze documentaires verwerken. We kunnen er helaas geen vergoedingen voor betalen. Wel kunnen we zo met jullie hulp laten zien wat de omvang van de ramp is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.