Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Helft rokers stopt pas bij prijs van 60 euro per pakje

23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
sigaretten anp

De helft van alle rokers in Nederland zegt pas te willen stoppen bij een prijs van 60 euro per pakje. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Kleine accijnsverhogingen hebben dus weinig zin. Pas bij prijzen vanaf 12 euro per pakje wil 10 procent van de rokers stoppen.

De universiteit voerde het onderzoek uit onder 1500 rokers. Nederlandse rokers blijken bereid om veel geld te betalen voor tabak. De gemiddelde prijs waarbij dagelijkse rokers zeiden te stoppen of te minderen, ligt tussen de 2 en 3,50 euro per sigaret of shagje. Een derde vond het zelfs geen probleem om 6 euro per sigaret te betalen. Momenteel kost een sigaret gemiddeld 36 cent in Nederland en een shagje 22 cent.

Volgens de onderzoekers geeft dat niet alleen aan hoe verslavend sigaretten zijn, maar vooral ook hoe betaalbaar. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt bijvoorbeeld dat sigaretten in Nederland bijna twee keer zo goedkoop zijn als in het Verenigd Koninkrijk.

Accijnsverhoging

“Mensen passen hun consumptie aan wanneer ze het verschil in prijs merken in hun portemonnee, dus als iets meer of juist minder betaalbaar wordt”, aldus UM-onderzoekster Cloé Geboers. “Als het gaat om het ontmoedigen van roken zijn flinke accijnsverhogingen, zoals de verhoging met €1,- in 2020, dan ook zeer wenselijk. Die sorteren namelijk het grootste effect.

Uit cijfers van het het RIVM blijkt dat 11 procent van de ondervraagde rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2020. Dat is meer dan de circa 3 procent rokers die gemiddeld per jaar stopt. Daarnaast is 25 procent van de ondervraagde rokers minder gaan roken.

KWF, de Hartstichting en het Longfonds roepen de politiek op om een accijnsverhoging op tabak door te voeren in 2022.

Minister van tabak 

In 2011 onthulde Zembla in de uitzending ‘Minister van tabak’ de nauwe banden tussen de tabaksindustrie en de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers. Die lobby is vandaag de dag nog steeds aanwezig in Den Haag. Vorig jaar werd bekend dat de tabakssector lobbyde om strenge maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord te houden. De industrie, VNO-NCW/MKB-Nederland en supermarkten vonden een luisterend oor in de VVD. Als gevolg daarvan zijn de accijnsverhoging, neutrale verpakkingen voor tabaksproducten en het uitstalverbod verzwakt en vertraagd. 

Bekijk de uitzending Minister van tabak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.