Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Merendeel boeren vindt niet dat sector extra natuurbeschermingsmaatregelen hoeft te nemen

26-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Bloembollen anp
Veel boeren zijn het afgelopen jaar negatiever geworden over kringlooplandbouw, omdat het volgens hen te duur is en te weinig oplevert om hun bedrijf overeind te houden. De veranderlijke regelgeving vanuit de overheid bemoeilijkt de omslag. Bovendien vinden zes op de tien boeren niet dat de agrarische sector extra natuurbeschermingsmaatregelen zou moeten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 agrariërs dat in opdracht van het ministerie van LNV is uitgevoerd. 

Een deel vindt dat de sector al genoeg doet en vier op de tien boeren zien de noodzaak van extra natuurbeschermingsmaatregelen sowieso niet in. De helft van alle boeren is wel tot extra maatregelen bereid. 

De overheid wil dat boeren binnen tien jaar de omslag maken naar kringlooplandbouw. Onder kringlooplandbouw wordt verstaan dat boeren zo zuinig mogelijk gebruik maken van grondstoffen en energie en zo min mogelijk het klimaat, het milieu en de natuur belasten. Maar een minderheid van de agrarische ondernemers voelt die urgentie: 65 procent van hen denkt namelijk dat het al goed gesteld is met de natuur in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. 

Zeven op de tien boeren zegt inmiddels wel al gedeeltelijk te zijn omgeschakeld en 16 procent volledig. Slechts 28 procent van de boeren wil prioriteit geven aan de omslag naar kringlooplandbouw.

Economisch niet levensvatbaar
Het merendeel van de boeren ziet kringlooplandbouw echter niet als economisch levensvatbaar. De helft van de agrariërs verwacht hogere kosten, minder inkomen en een slechtere internationale concurrentiepositie. Slechts 29 procent denkt dat de omschakeling praktisch is te realiseren. Een kwart ziet de omschakeling als noodzakelijk. Terwijl iets meer dan helft vindt dat het alleen maar geld kost.

Het afgelopen jaar zijn de agrarische ondernemers in vergelijking met een eerdere meting volgens de onderzoekers alleen maar negatiever geworden over de verdere omslag naar kringlooplandbouw. Ze verwijzen daarbij vaak naar onvrede en onzekerheid over beleid, het idee dat het ministerie van LNV te weinig voeling heeft voor wat er speelt in de sector en onzekerheid over hun eigen financiële situatie. 

Minder regels
De steeds veranderende regelgeving zien de boeren als belangrijkste belemmering voor de omslag naar kringlooplandbouw. Meer dan de helft van de ondervraagden wil minder regeldruk en de vrijheid om zelf te bepalen hoe doelen gerealiseerd worden. Ook is er bij een groot deel van de boeren (43 procent) behoefte aan duidelijkheid vanuit het ministerie van LNV over de doelen van de omslag.

Ruim een derde van de boeren ziet wel voordelen aan kringlooplandbouw. Ze verwachten meer waardering voor hun beroep bij de consument  en meer werkplezier.

Eerlijke prijs
Maar de financiën zijn voor boeren een groot punt van zorg. Een ruime meerderheid vindt dat directe afnemers, zoals supermarkten en consumenten niet genoeg bereid zijn om eerlijke prijzen te betalen. 63 procent van de agrariërs wil daarom een eerlijke prijsgarantie voordat ze de omslag maken naar kringlooplandbouw. 

Het onderzoek is online uitgevoerd, tussen 22 mei en 5 juni 2020. De vragenlijst die boeren kregen is opgesteld door Motivaction in samenwerking met het ministerie van LNV en Geelen Consultancy. 

Lees het hele rapport dat in opdracht van het ministerie van LNV is opgesteld:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.