Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Helft bevolking denkt niet na over pensioen

28-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
helft-bevolking-denkt-niet-na-over-pensioen
De helft van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over hun financiële situatie als ze met pensioen zijn. Naarmate ze ouder worden, gaan ze zich daar steeds meer in verdiepen.

Sparen
Ruim 40% van de Nederlanders spaart om later zijn pensioen aan te vullen. De meesten op een gewone spaarrekening, maar ook via banksparen. Na sparen, is de meest gebruikte aanvulling op het pensioen de hypotheek afbetalen. Ook lijfrente wordt ervoor gebruikt. Dit blijkt uit de laatste Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) vindt het opvallend dat hoewel een kwart van de Nederlanders geen idee heeft hoe hoog het inkomen straks is, men wel alvast geld apart zet voor het pensioen.

In het kader van de Pensioen3daagse heeft het Nibud, i.s.m. Wijzer in geldzaken, de Pensioenschijf-van-vijf ontwikkeld. Met deze internettool hoopt het Nibud dat mensen een beter beeld krijgen van hun inkomen na pensionering. Zo kan het huidige inkomen zo efficiënt mogelijk ingezet worden, en kan men zowel nu als straks zo optimaal mogelijk gebruik maken van het beschikbare geld.

Het pensioensprookje
Er was eens de belofte van een goed pensioen. Als je jaar in jaar uit premie zou afdragen, kon je na je 65e rekenen op een gegarandeerd inkomen. Maar wat is die belofte nog waard, nu veel pensioenfondsen gaan korten op de uitkeringen? ZEMBLA onderzoekt waarom ouderen zich belazerd voelen en jongeren vrezen dat ze hun geld in een bodemloze put storten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.