Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Harlinger afvaloven update

06-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
Omrin bouwt in allerijl voor 125.000.000 euro in Harlingen een afvaloven die al bij aanvang omstreden is. Zembla bericht in de uitzending 'Vechten om vuilnis' dat de afvaloven ten onrechte wordt gebouwd.
Afgelopen zomer werd er zelfs tijdens de bouwvak naarstig doorgewerkt aan de afvaloven. Ondertussen lopen er twee zaken bij de Raad van State: van stichting afval oven nee en van de Waddenvereniging. Provinciale Staten van Fryslân roepen afvalbedrijf Omrin en haar aandeelhouders (de Friese gemeentes) op om het besluit om de afvalverbrander te bouwen te heroverwegen. Inmiddels is overduidelijk dat de afvalverbrander alleen zorgt voor een verder overschot in de afvalverbrandingscapaciteit in Nederland. Afval dat hergebruikt kan worden, wordt daarom nu al verbrand.  Nederland heeft afval uit het buitenland nodig om de vuilverbrandingsovens rendabel te maken. Minister Cramer past de regels aan, waardoor de installaties voortaan 'import-vuilnis' mogen verwerken.  Er gaan stemmen op om afval uit Engeland in te voeren om de afvalverbranders draaiend te houden.
 
Waddenvereniging
De Waddenvereniging is in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het besluit van de provincie Fryslân om geen natuurbeschermingswetvergunning nodig te vinden voor de afvalverbrander in Harlingen. Omdat niet onderzocht is wat de effecten van storingen of brand bij de afvalverbrander zullen zijn, is ook niet te zeggen of er significante effecten op de Waddenzee te verwachten zijn.
De ingebruikname van de afvaloven van Omrin in 2009 is niet gelukt. De vroegst mogelijke maand die Omrin nu noemt is april 2011.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.