Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hardlopen is doodlopen

11-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
meer-fijnstof-door-verhogen-max-snelheid-stadssnelwegen
Uit een rapport van de Rekenkamers van de vier grote steden bleek onlangs al dat de Randstad een van de vuilste plekken in Europa is als het gaat om de luchtkwaliteit. Het kabinet Rutte neemt intussen maatregelen die nieuwe bedreigingen voor de luchtkwaliteit vormen, zoals het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 km/u, het verbreden van snelwegen en het bezuinigen op openbaar vervoer. Volgens Natuur & Milieu moeten zowel het Rijk als gemeenten meer maatregelen nemen, zoals het instellen van strengere milieuzones zoals in Duitsland.
Hardlopen is populair in Nederland omdat het gezond is. Althans, dat zou je denken. Maar het ligt er maar net aan waar je rent. De stichting Natuur & Milieu begon vorige maand de actie Run4Air om hardlopers alert te maken op luchtvervuiling. Omdat een hardloper drie maal zoveel lucht inademt dan normaal, is deze extra kwetsbaar.

Stikken langs de snelweg
Honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen hebben een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen. Dat zeggen deskundigen in de ZEMBLA uitzending ' Stikken langs de snelweg '.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.