Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Handel in wind

21-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
handel-in-wind
In KRO brandpunt afgelopen zondag ' Pure windhandel '. Het is schoon, milieuvriendelijk en duurzaam en het ziet er ook nog eens prachtig uit: windmolens. De Nederlandse regering is er zo enthousiast over dat er de komende jaren flink in wordt geïnvesteerd. Tot groot verdriet van veel inwoners van Urk. Ze zitten niet te wachten op 86 reusachtige molens in hun achtertuin. Bovendien is het nog maar de vraag of windenergie wel zo milieuvriendelijk als het lijkt. En wie wordt er eigenlijk beter van? Wouter Kurpershoek duikt in de wereld van de windhandel.

In 2004 besteedde ZEMBLA aandacht aan dit onderwerp en kwam toen tot dezelfde conclusies: groene stroom is drie tot vier keer zo duur als gewone stroom (die afkomstig is uit kolen-, gas- of kerncentrales) maar kost de klant niets extra. Dat kan alleen omdat de overheid honderden miljoenen aan subsidies aan de energiebedrijven gaf om de groene stroom te verkopen. Zo draaien windmolens soms heel hard en soms helemaal niet - ze zijn dus geen constante leverancier van stroom. Dat kan betekenen dat bij harde wind 's nachts het stroomaanbod groter is dan de stroomvraag. Als de stroom dan op het elektriciteitsnet komt, kan er een black-out ontstaan.

Meer over:

handel-in-wind
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.