Zembla

Half jaar voorwaardelijk voor craniosacraaltherapeut

  •  
27-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
babysterfte-in-nederland
Het Openbaar Ministerie (OM) had 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijk gevangenisstraf geëist tegen een 64-jarige man. De man werd ervan verdacht dat hij niet adequaat heeft opgetreden bij de behandeling van een 3 maanden oude baby. De verdachte was fysiotherapeut en craniosacraaltherapeut.

Veroordeling
De craniosacraaltherapeut  is nu veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De rechtbank acht bewezen dat een drie maanden oude baby door een behandeling van de man is overleden.

Nalatigheid
De therapeut zou de hals en nekwervel van de baby minutenlang hebben gebogen. Toen zij niet meer reageerde, raakte de man in paniek. Volgens justitie liet hij de baby daarna aan haar lot over.

De therapeut wordt nalatigheid en onbekwaam handelen verweten, omdat hij niet de goede bijscholing heeft gehad.

Verwijzing
In ZEMBLA - 'Levensgevaarlijke genezers'  komen de ouders van baby Marloe aan het woord, die hun drie maanden oude dochter verloren door de behandeling van de craniosacraal therapeut. Marloe was een zogenaamde ‘onrustige baby’. Het consultatiebureau attendeerde de ouders op de mogelijkheid van een alternatieve genezer.

Waarschuwingen
Al voor de dood van Marloe is er in medische tijdschriften gewaarschuwd voor de behandeling. En na haar dood gebeurde dat opnieuw. Toch past de praktijk waaraan de therapeut verbonden was, de omstreden holding-methode nog steeds toe op baby’s. Ouders krijgen voorgehouden dat het ‘volstrekt ongevaarlijk’ is.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.