Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Grote zorgen over mentale gezondheid jongeren’

05-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
870 keer bekeken
  •  
Jongeren foto ANP

UNICEF maakt zich grote zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. Volgens de hulporganisatie van de Verenigde Naties heeft wereldwijd 1 op de 7 jongeren tussen de 10 en 18 jaar een gediagnosticeerde psychische aandoening. Volgens UNICEF staat de psychische gezondheid van een hele generatie onder druk.

De kinderrechtenorganisatie wijst op de impact van de coronapandemie op de mentale gezondheid van jongeren. Maar volgens UNICEF waren de psychische problemen ook al voor de pandemie wijdverbreid onder jongeren. Dat zeggen onderzoekers in het dinsdag verschenen The State of the World’s Children 2021: On My Mind. Het is het meest omvangrijke onderzoek van UNICEF naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren tot nu toe.

Omdat er nog veel onbekend is over de mentale gezondheid van tieners, roept het rapport op om meer onderzoek te doen om beter zicht te krijgen op de problematiek

Lees ook: ‘Meer antidepressiva voor jongeren in tweede lockdown’

‘Psychisch gezond zijn, is geen luxe’

Volgens de onderzoekers is zelfdoding wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf onder 15 tot 19-jarigen en in West-Europa zelfs doodsoorzaak nummer 2. "Psychisch gezond zijn is geen luxe, maar essentieel om gezond op te kunnen groeien", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.In het onderzoek worden factoren genoemd die in de ontwikkeling van een kind van invloed zijn op de psychische gezondheid. Zo drukken culturele normen, sociale verwachtingen en (gezins)waarden een stempel op hun mentale gezondheid. De directe wereld om een kind heen, thuis of op school, maar ook armoede, rampen, conflicten en discriminatie zijn van invloed op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren, aldus UNICEF. 

"We moeten ons ervan bewust zijn dat de omgeving van jongeren allesbepalend is. Een school kan bijvoorbeeld een gezonde en inclusieve omgeving zijn waar kinderen vaardigheden leren om hun welzijn te versterken, maar ook een plek zijn waar ze pesten, racisme, discriminatie, groepsdruk en enorme stress over schoolprestaties ervaren. Dat heeft invloed op het mentaal welzijn", zegt Laszlo.

Onrustig en somber

Het CBS meldde eerder dit jaar dat een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 zich in de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond voelde. Dat is ongeveer 10 procentpunten meer dan gemiddeld over 2020. Zij gaven vaker dan andere leeftijdsgroepen aan onrustig, somber en niet gelukkig te zijn.Lees hier het hele rapport:

Lees hier het hele rapport:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.