Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Grote pensioenfondsen onder druk

15-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
De financiële positie van de grootste pensioenfondsen is vorige maand verder onder druk komen te staan. Ambtenarenfonds ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) en metaalfondsen PMT en PME gaven dinsdag aan dat de dekkingsgraad in februari verder is weggezakt.
Beleidsdekkingsgraad
De dekkingsgraad laat zien hoe een fonds er financieel voorstaat. Bij een dekking van minder dan 100 procent heeft een fonds onvoldoende middelen om aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen. Om te bepalen of een fonds maatregelen moet nemen om die situatie te verbeteren, wordt gekeken naar het gemiddelde over de laatste twaalf maanden. Dat is de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Bij ABP zakte de dekkingsgraad vorige maand naar 88,2 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 97,3 procent kwam. Bij PFZW ging de beleidsdekkingsgraad naar 96 procent, net zoals bij PME. PMT kwam in het afgelopen jaar gemiddeld uit op 97,1 procent.
Overleg DNB
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat nog deze week in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) over de dekking van de pensioenfondsen. Het baart de bewindsvrouw grote zorgen dat de rente verder daalt, waardoor de fondsen in de problemen kunnen komen.

Klijnsma reageerde dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer over het besluit van de Europese Centrale Bank vorige week om de rente verder te verlagen. Dat kan de pensioenen behoorlijk gaan raken, benadrukte PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.
Klijnsma erkende dat de fondsen onder druk staan door de lagere rentestand en de situatie op financiële markten. ,, Dat is zo klaar als een klontje ''. Ze verwacht voor 2016 nauwelijks kortingen op de pensioenen. Verder wijst ze erop dat de mogelijke kortingen voor 2017 kunnen worden uitgesmeerd over tien jaar. ,, Dat helpt enorm. '' Klijnsma hoopt over twee maanden meer duidelijkheid te hebben na de nieuwste cijfers van DNB.

Het pensioensprookje
Er was eens de belofte van een goed pensioen. Als je jaar in jaar uit premie zou afdragen, kon je na je 65e rekenen op een gegarandeerd inkomen. Maar wat is die belofte nog waard, nu veel pensioenfondsen gaan korten op de uitkeringen? ZEMBLA onderzocht waarom ouderen zich belazerd voelen en jongeren vrezen dat ze hun geld in een bodemloze put storten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.