Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duizenden boeren komen met eigen 10-puntenplan voor stikstofcrisis

06-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1964 keer bekeken
  •  
bioboer-lowres

Duizenden boeren die al werken aan een duurzame landbouw overhandigden afgelopen week een 10-puntenplan aan de ministers van LNV en van Natuur en Stikstof. Daarin geven ze tien aanbevelingen die een omslag naar duurzame landbouw mogelijk maken en tegelijkertijd perspectief bieden voor boeren.

De groep bestaat uit biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren. Ze schrijven in het plan voor een omslag te zijn van de Nederlandse landbouw, zodanig dat boeren het hoofd boven water kunnen houden. Zembla bezocht in verschillende uitzendingen boeren die op een duurzame manier werken, maar ook boeren die hun bedrijf willen omvormen tot een duurzaam bedrijf zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar deze boeren lopen tegen allerlei problemen aan. Zo krijgen ze van de bank vaak geen lening om de omslag mogelijk te kunnen maken. De boeren krijgen zelden een eerlijke prijs voor hun producten.

Kijk naar het verhaal van bollenteler John Huiberts die noodgedwongen stopte met het gebruik van bestrijdingsmiddelen:

Dat is dan ook het eerste punt uit het tienpuntenplan. “Duurzaam boeren kan alleen als er een eerlijke prijs wordt betaald.” De boeren stellen voor om een belasting in te voeren voor niet duurzaam geproduceerd voedsel. Daarmee moeten ook de maatschappelijke externe kosten worden verhaald, zoals de gevolgen van bodemverarming en watervervuiling. “Als de prijzen worden gecorrigeerd naar de daadwerkelijke kosten, zal iedere consument graag voor de duurzame (biologische) producten kiezen.

In de Zembla-uitzending 'De uitgeputte bodem: supermarktmacht’ stelde voormalig landbouwminister Carola Schouten al dat ze ‘graag’ een heffing wil op producten die minder duurzaam geproduceerd zijn.

Verder pleiten de boeren voor andere wet- en regelgeving, omdat die nu gericht is op industriële landbouw. Die bedrijven hebben vaak maar een type gewas of diersoort waarvoor ze het papierwerk moeten doen. Boeren die duurzaam werken hebben meestal meerdere gewassen en/of dieren, wat in de huidige regelgeving veel administratieve lasten met zich meebrengt. Terwijl de boeren veel kleinschaliger werken. “Zorg voor rechtvaardige, passende en stimulerende wet- en regelgeving”, zeggen de boeren.

Download het complete 10-puntenplan:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.