Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Grote Europese studie naar ADHD

11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
de-adhd-hype
Zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen beginnen binnenkort een groot onderzoek naar ADHD, ook bekend als aandachtstekortstoornis. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert een belangrijk deel van deze studie.
Het onderzoek is gericht op de oorzaken en gevolgen van ADHD om zo tot betere behandelingen te komen. ' Het doel van ons deel van het grote Europese onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond '', zegt Catharina Hartman, onderzoeker bij het Groningse ziekenhuis UMCG.
ADHD staat voor 'Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit' en begint in de kindertijd. Vaak duurt ADHD tot in de volwassenheid, maar daar is nog weinig over bekend. 'Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot twaalf jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn ', aldus Hartman.
ADHD staat niet op zichzelf, maar is een stoornis die vaak samen gaat met andere psychiatrische problemen. Mensen kunnen last krijgen van angsten, depressiviteit en overgewicht. Daarnaast zijn jongeren met de aandoening eerder geneigd tot drugsmisbruik.

Bekijk ook: ' Etiketkinderen ': ben je als kind ongeconcentreerd, bewegelijk, druk, onhandig, of gewoon wat slechter in taal en rekenen? Dan is de kans groot dat je een etiket krijgt. Zo is er bijvoorbeeld ADHD, ADD, DCD en dyslexie. Er is in Nederland bijna geen schoolklas meer te vinden zonder een kind met een etiket. Hoe komt dit? ZEMBLA onderzochtt waar de drang om kinderen in hokjes te plaatsen vandaan komt.

Meer over:

de-adhd-hype
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.