Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Groningen vindt gasbesluit Kamp onvoldoende

17-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nog-steeds-geen-vergoeding-voor-groningers
Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdagavond bekend. Veel belangenclubs en politieke partijen vinden het allemaal veel te weinig.
Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub en dat was al een vermindering. Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.
De Groningse commissaris van de Koning Max van den Berg reageert terughoudend. ' Persoonlijk valt het me wat tegen, maar als het Staatstoezicht op de Mijnen zegt dat deze vermindering van de gaswinning voldoende is, dan zien we dat als een echte stap. ' En: ' We hebben de minister wel gezegd dat hij het verstevigen van woningen op een andere manier moet aanpakken. Zijn huidige kille en technocratische aanpak heeft tot dusver niet geleid tot resultaat. ' Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) zei dat de terugdringing niet genoeg is voor de Groningse bevolking. Hij ziet bovendien graag een 'meer empathische' benadering.
Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen reageerden teleurgesteld. Zij vinden de vermindering van de gaswinning veel te weinig. Ze noemen het besluit in hun reacties cosmetisch, kortzichtig en dom. Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP sprak van een lachertje. GroenLinks noemt de beslissing onacceptabel en volstrekt onvoldoende. De ChristenUnie stelt vast dat de gaskraan 'minimaal' wordt teruggedraaid. De PvdA steunt de beslissing wel. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat er nu duidelijkheid is, zowel voor de inwoners van Groningen als voor de NAM zelf.
Kamp gaat woensdag naar Groningen - ook naar de stad - om uitleg te geven. De minister gaf al aan dat hij de zorgen van de Groningers serieus neemt en er alles aan zal blijven doen om hun veiligheid te vergroten. Kamp zei dinsdagavond dat de eerste voorzichtige signalen lijken aan te geven dat er minder aardbevingen zijn sinds er minder gas wordt gewonnen. Nog minder gas winnen kan volgens Kamp niet.

UPDATE : De actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB) wil via de Raad van State afdwingen dat er in 2015 niet meer dan 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Dinsdag maakte minister Kamp van Economische Zaken bekend dat er volgend jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas mag worden gewonnen in plaats van 42,5 miljard kuub.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.