Groningen opgeschrikt door zwaarste aardbeving door gaswinning in 5 jaar
08-01-2018
•
leestijd 3 minuten
•
155 keer bekeken
•
In de Groningse plaats Zeerijp, ten noorden van Loppersum, heeft maandagmiddag rond drie uur een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012. Het KNMI kwalificeert de aardbeving als “zwaar”. Het gaat om een beving veroorzaakt door gaswinning en niet om een natuurlijke beving.
Volgens een woordvoerder is de beving door veel burgers gevoeld. “Zelfs tot in de stad Groningen." Veel inwoners delen via Twitter hun ervaringen.
"Net giga aardbeving in buurt van Loppersum", zo twittert Ingrid Verbeek over de beving die volgens haar zwaarder voelde dan de beving in Huizinge. "Harde klap en het huis stond van boven tot onder te trillen en te kraken met nabevingen. Rotgeschrokken!"
Volgens Martin Pijlman was de beving ook goed voelbaar in het Groningse Winsum. "Niet eerder zo heftig gevoeld", zegt hij op Twitter. Ook elders in de provincie reageerden bewoners geschrokken door de zware beving. Meldingen komen vanuit Appingedam tot de stad Groningen:
Het is best eng als je complete omgeving opeens begint te trillen terwijl je net lekker aan het studeren bent. Doei concentratie.
#aardbeving
Het pand kraakte heftig; het schudde en voelde als ineens vastgegrepen. En daarna los. Heb het nog niet zo fel meegemaakt.
#aardbeving
In december waren er ook al vijf bevingen in Zeerijp. Daarvan had de zwaarste beving een kracht van 1.7. Bevingen onder 2.0 worden meestal niet door mensen gevoeld.
2012
In 2012 was er in Groningen ook een aardbeving met een kracht van 3.6. In 2006 werd in het gebied een aardbeving gemeten van 3.5.
De aardbeving van maandagmiddag heeft vooralsnog niet tot grote calamiteiten of gewonden geleid. Dat laten de politie en de brandweer weten.
Gevolgen
Er waren een half uur na de beving geen meldingen binnengekomen van grote instortingen, beknellingen, gewonden of botsingen. “Maar ook wij zijn nog bezig om te kijken wat de gevolgen zijn geweest”, aldus een woordvoerder van de politie.
Gevolgen zijn er zeker: de telefoon bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) staat maandagmiddag roodgloeiend na de beving bij Zeerijp. Dat zegt een woordvoerder van het CVW, dat zich bezighoudt met de schadeafhandeling na aardbevingen.
Er komen op dit moment veel meldingen van de beving binnen. De woordvoerder kan echter nog niet veel zeggen over de precieze schade. ,"Wel merken we dat de mensen erg zijn geschrokken."
Het CVW blijft maandagavond tot 20.00 uur open. Ook kunnen de bewoners op het gemeentehuis van Loppersum terecht om schade te melden. ,"Na acht uur kunnen we een eerste inschatting maken van het aantal meldingen", aldus de woordvoerder.
Epicentrum
Het epicentrum van de bevingen ligt in en rond het Groningse Loppersum. Het dorp en de omliggende plaatsen liepen in het verleden veel schade op door de gaswinning. ZEMBLA maakte daar de uitzending
‘Aardbeving in Loppersum’
over. Het verzet tegen de gaswinning klinkt de laatste jaren steeds heviger. Demissionair minister Kamp
besloot in april
na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, de gaswinning in Groningen vanaf oktober met tien procent te verlagen.
Het afgelopen half jaar gingen inspecteurs op pad om bij zo’n 2100 adressen in Groningen de schade die veroorzaakt is door de aardbevingen in kaart te brengen. In maart is besloten dat de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, niet meer betrokken is bij de afhandeling van bevingsschade maar een onafhankelijke commissie.
Bevingen door gaswinning Het KNMI registreert zeer regelmatig bevingen in het gaswinningsgebied, soms wel twintig per maand. Aardgas zit ongeveer drie kilometer onder de grond. De door gaswinning veroorzaakte bevingen vinden dan ook op die diepte plaats en zijn daarom goed voelbaar aan de oppervlakte. De meeste aardbevingen door een natuurlijke oorzaak vinden plaats op twintig tot honderd kilometer diepte.