Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Groenlinks wil vernietiging milieuvergunning Thermphos

12-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thermphos-vervolgd-voor-dood-door-schuld
Vandaag maakte de provincie Zeeland bekend een nieuwe milieuvergunning te verstrekken aan het bedrijf Thermphos in Vlissingen. In de vergunning krijgt het bedrijf toestemming om ruim vier jaar lang meer dioxine uit te stoten dan wettelijk is toegestaan. GroenLinks stelt daarover schriftelijke vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

De provinciale milieuvergunning van Thermphos moet door de Kroon worden vernietigd, vindt de Groenlinks Tweede Kamerfractie.

De provincie Zeeland gaat fosforproducent Thermphos een nieuwe milieuvergunning verstrekken terwijl op hetzelfde moment het functioneel Parket van het OM een strafrechterlijk onderzoek begint om vast te stellen of het bedrijf de milieuwetgeving overtreedt. Ook onderzoekt het parket een ongeval waarbij vorig jaar twee werknemers om het leven kwamen.

Het OM laat dit weten in de aflevering van ZEMBLA ‘ Fosfor aan de Schelde ’. Schriftelijke vragen van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aan de minister van Infrastructuur en Milieu op 12 november 2010

1. Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht "OM heeft Thermphos in vizier"?

2. Klopt het dat de Provincie Zeeland een nieuwe milieuvergunning wil verstrekken voor de Sinterfabriek van Thermphos, waarin het Thermphos wordt toegestaan om tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uit te stoten, terwijl de wettelijke norm in de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht (hierna: NER) op 0,1 nanogram ligt?

3. Bent u het met mij eens dat dit onacceptabel is met het oog op de gezondheids- en milieueffecten van dioxine?

4. Bent u het met mij eens dat de vergunning die de Provincie Zeeland wil verstrekken in strijd is met de NER, aangezien de vergunde dioxine-uitstoot hoger ligt dan de norm die in de NER wordt voorgeschreven?

5. Hoe kijkt u hier tegenaan in het licht van het feit dat mensen in Nederland en Vlaanderen met hun voedsel meer dioxine binnen krijgen dan elders in Europa? Bent u het met mij eens dat de dioxine-uitstoot van Thermphos tot een minimum beperkt moet worden, aangezien het bedrijf verantwoordelijk is voor ongeveer 35% van de Nederlandse dioxine-uitstoot?

6. Bent u het met mij eens dat er geen milieuvergunning aan Thermphos verstrekt zou moeten worden, zolang het bedrijf niet aan de Nederlandse norm voor dioxine-uitstoot voldoet, te meer daar het volgens biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders mogelijk is voor het bedrijf om met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties de uitstoot te verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht?

7. Bent u het met mij eens dat de nieuwe, provinciale milieuvergunning voor Thermphos voorgedragen moet worden voor vernietiging door de Kroon, omdat de vergunning strijdig is met de NER en met het algemeen belang? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dat doen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.