Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks wil toezicht gaswinning los van EZ

27-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groenlinks-wil-toezicht-gaswinning-los-van-ez
Het toezicht op de gaswinning moet volgens GroenLinks op afstand komen te staan van het ministerie van Economische Zaken. Volgens de partij zijn het Staatstoezicht op de Mijnen en het departement te nauw met elkaar verweven. Ook moet de toezichthouder meer macht krijgen.
Onafhankelijke toezichthouder
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zal hier maandag voor pleiten in Groningen. Zij vindt dat het Staatstoezicht op de Mijnen een echt onafhankelijke toezichthouder moet worden zoals de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Consument & Markt.
Staatstoezicht
' Het Staatstoezicht op de Mijnen is nu een afdeling van het ministerie van Economische Zaken. Hetzelfde ministerie geeft de vergunningen voor de gaswinning af, is verantwoordelijk voor de energievoorziening in Nederland, neemt financieel deel in de gaswinning én ontvangt de inkomsten uit de gaswinning ', aldus Van Tongeren.
Ze vindt dat het Staatstoezicht ook boetes moet kunnen opleggen en sancties kunnen uitdelen. ' Groningers hebben niks aan een papieren tijger .' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.