Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks wil snelle uitvoering bouwstop megastallen

21-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-stinkt-in-brabant
(Groenlinks) De uitzending van het tv-programma Zembla over megastallen: 'Het stinkt in Brabant' bevestigt voor GroenLinks eens te meer dat we moeten stoppen met de bouw van grootschalige stallen, waarin dieren als producten worden behandeld en bacteriën en ziekten vrij spel hebben. Het is duidelijk dat de enorme opmars van varkensfabrieken in Brabant alle grenzen te buiten gaat. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (woordvoerder landbouw en dierenwelzijn) dient  vragen in om duidelijkheid te krijgen van staatssecretaris Bleker (Landbouw) over de bouwstop van megastallen.

GroenLinks dringt aan op snelle uitvoering van de twee recent aangenomen moties in de Tweede Kamer die de bouw van nieuwe megastallen een halt toe roepen. Eén daarvan was van GroenLinks. Grashoff: "Het valt me op dat na aanvaarding van de beide Kamermoties die vragen om een stop op de bouw van megastallen het akelig stil is geworden. Wij willen nu per omgaande van Bleker weten hoe hij deze moties gaat uitvoeren".

Volgens Grashoff werd gisteravond in Zembla weer duidelijk dat er geen sprake is van een goede weging van belangen. De invloed van de agrarische sector is te groot, gemeentebesturen zijn te vaak te eenzijdig faciliterend voor de varkensboeren.

GroenLinks wil niet dat er gerommeld wordt met de definitie van megastallen. "Onze motie was glashelder over wat een megastal is, namelijk groter dan 300 Nederlandse Groot Vee Eenheden. Dat staat ongeveer gelijk aan 7.500 vleesvarkens of 1.200 fokvarkens.. Dus geen ontsnappingsroute door de definitie van megastallen op te rekken, zoals Bleker nu lijkt te doen. Ik ga er streng op toezien", aldus Grashoff.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.