Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks wil antwoorden Cramer over Corus

18-05-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meer-longkanker-in-ijmond
Wijnand Duyvendak, Tweede Kamerlid van GroenLinks, wil dat minister Jacqueline Cramer van Milieu dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer komt om vragen te beantwoorden over de uitzending van ZEMBLA van vanavond ' Het gif van Corus'. Dat meldt het ANP.

In de aflevering over het staalbedrijf wordt onder andere gesteld dat uit haaronderzoek van kinderen in de omgeving van de hoogovens 5 tot 14 maar zoveel chroom in hun lichaam is ontdekt dan op basis van de literatuur verwacht zou worden. Chroom kan bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Onaanvaardbaar
Duyvendak wil weten waarom de VROM-inspectie niet heeft ingegrepen bij de milieuvervuiling van Corus. Hij eist dat Cramer een einde maakt aan de "onaanvaardbare situatie".

In 'Het gif van Corus' maakt een huisarts in Wijk aan Zee zich zorgen omdat in zijn praktijk veel meer mensen aan kanker overlijden dan in de rest van Nederland.

Ook is te zien dat de Dorpsraad van Wijk aan Zee en enkele milieu-organisaties vinden dat de provincie een veel te ruime vergunning aan Corus heeft gegeven voor de uitstoot van giftige stoffen. De Dorpsraad zegt dat er veel te veel oog is geweest voor het economische belang en te weinig voor de volksgezondheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.