Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks Tweede Kamer: stop bouw afvaloven in Harlingen

15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
van-zembla-tot-afval
De Raad van State heeft de milieuvergunning voor de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsoven in Harlingen vernietigd. GroenLinks is verheugd en wil graag dat het kabinet de bouw definitief tegenhoudt. De Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik stelden daarover vandaag vragen aan het kabinet.
Eind vorig jaar maakte milieuminister Cramer afspraken met de afvalbranche. Tot 2020 zouden er geen nieuwe afvalovens meer gebouwd worden. Behalve die in Harlingen.

GroenLinks wil inzetten op vermindering en hergebruik van afval. Dat bespaart energie en grondstoffen. Dat lukt alleen als we een einde maken aan de overcapaciteit van afvalverbranding.

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Economische Zaken over het vernietigen van de milieuvergunning voor de REC in Harlingen.

Bent u op de hoogte van het feit dat de Raad van State de milieuvergunning voor de Reststoffenenergiecentrale in Harlingen vernietigd heeft?[1]

Deelt u de mening dat het vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen, onverstandig is om een afvalverbrandingsinstallatie in de buurt van een ecologisch hoogwaardig en kwetsbaar natuurgebied te bouwen?
-Zo nee, waarom niet?

-Zo ja, deelt u de mening dat het onverstandig is om praktisch naast de Waddenzee een afvalverbrandingsinstallatie te bouwen, zoals het plan is in Harlingen?

Eind december vorig jaar, heeft de minister van VROM een convenant met de branche vereniging voor afvalverbranders afgesloten, waarin is afgesproken dat er tot 2020 geen uitbreiding van de verbrandingscapaciteit zal plaatsvinden. Deelt u de mening dat het verstrekken van een nieuwe milieuvergunning voor de bouw van de REC in Harlingen, in strijd zou zijn met dit moratorium?
-Zo nee, waarom niet?

-Zo ja, kunt u bevestigen dat de bouw van de REC in Harlingen niet doorgaat?

Kunt u bevestigen dat nu de milieuvergunning vernietigd is, de subsidie van het ministerie van EZ voor de bouw van de REC wordt ingetrokken?

Deelt u de mening dat de R1 status, zoals voorgesteld in de inspraaknotitie voor wijziging van het Landelijk afvalbeheerplan, niet meer houdbaar is voor de REC in Harlingen? Kunt u bevestigen dat de REC niet in het nieuwe Landelijk afvalbeheerplan wordt opgenomen, aangezien er geen milieuvergunning meer is?

Zou u deze vragen kunnen beantwoorden voor het AO Wadden op 11 februari 2010?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.