Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks, SP en PvdA strijden samen tegen farmaceutische industrie en te dure medicijnen

21-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen
De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Daarom komen GroenLinks, SP en PvdA met twintig plannen tegen 'de uitwassen van de farmaceutische industrie'.  Ze willen bijvoorbeeld dat apothekers dure medicijnen mogen gaan namaken, waardoor ze goedkoper op de markt komen.
De partijen vinden dat farmaceuten vaak te veel vragen voor hun medicijnen en patiënten zijn daar de dupe van. Ook maken ze zich druk over de onafhankelijkheid van patiëntenverenigingen. De drie partijen willen daarom een verbod op sponsoring van patiëntenverenigingen door farmaceutische bedrijven. De overheid zou de verenigingen moeten subsidiëren, vinden GroenLinks, SP en PvdA. De industrie zou moeten betalen aan publieke voorlichting over geneesmiddelen.
Dwanglicenties
Verder pleiten ze onder andere voor een onafhankelijk fonds dat onderzoek doet naar de werking van geneesmiddelen en ze willen dwanglicenties als bedrijven weigeren te hoge prijzen te verlagen. Een minister kan dwanglicenties inzetten als er ongewenste situaties ontstaan door octrooien. Octrooien zijn er om fabrikanten die grote investeringen hebben gedaan, in staat te stellen om het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Zij krijgen een bepaalde tijd het alleenrecht om hun medicijn te verkopen.  Als de fabrikant die het alleenrecht heeft om te verkopen een absurd hoge prijs vraagt, kan de minister via een dwanglicentie een ander bedrijf het recht geven om hetzelfde middel te produceren, zodat de prijs lager wordt.  
Vorige maand liep het getouwtrek over de prijs van het middel Orkambi , een medicijnen dat symptomen van taaislijmziekte bestrijdt, hoog op. En volgende soortgelijke ruzies lijken alweer voor de deur te staan. Volgens de linkse oppositie is de macht van de fabrikanten te groot geworden en maken zij 'monsterwinsten' over de rug van patiënten.
Farma Fortuin
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending  ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.