Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

GroenLinks presenteert voorstel referendum kerncentrale

09-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
GroenLinks lanceert een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt een referendum uit te schrijven over de bouw van kerncentrales.

Groenlinks presenteert een initiatiefwet over de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele: ‘Referendumwet Kerncentrales’. De wet zorgt ervoor dat Nederlanders zich in een raadgevend referendum uit kunnen spreken over de bouw van kerncentrales in Nederland. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Energiebedrijven hebben plannen voor de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland. Het huidige kabinet is daar voorstander van. Het besluit om wel of geen tweede kerncentrale te bouwen heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst. Dat besluit moet je niet met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer nemen, daar moeten alle Nederlanders zich over uit kunnen spreken.”

Als het voorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen krijgen Nederlanders de kans om een zogeheten raadgevend referendum over de vergunning voor de kerncentrale aan te vragen. De uitslag van dit referendum is bindend, maar voor de aanvraag zijn wel 300.000 handtekeningen nodig.

Een vergunning voor de bouw van een kerncentrale wordt pas bindend afgekeurd als minstens 30 procent van de kiesgerechtigden tegen is.

Omdat het plan van GroenLinks-parlementariër Liesbeth van Tongeren betrekking heeft op vergunningen en niet op wetten is er volgens haar geen grondwetswijziging voor het houden van een bindend referendum nodig.

GroenLinks nodigt iedereen uit om te reageren op de eerste versie van het wetsvoorstel en zal aan de hand van deze suggesties verder werken aan het voorstel en dan een volgende versie naar de Raad van State sturen. Van Tongeren: "Dit is een onderwerp wat alle Nederlanders aangaat. Ik wil daarom graag samen met iedereen die erover mee wil denken, verder werken aan het wetsvoorstel. Er is een goede kans dat het wetsvoorstel op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. PvdA, SP, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en PVV bepleiten ieder verschillende vormen van referenda. Wouter Bos pleitte in 2005 al voor een referendum over het langer openhouden van de huidige centrale in Borssele."
De volledige tekst van het wetsvoorstel is te vinden op www.energie.groenlinks.nl.

In ZEMBLA ' Kerncentrales verkopen doe je zo !' van Hetty Nietsch en Annette Schätzle gespreken met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.