Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Groei Schiphol gemanipuleerd

05-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vrijstaat-schiphol
Het ministerie van verkeer heeft jarenlang gerommeld met onderzoeksrapporten om de groei van Schiphol mogelijk te maken. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft. Beleidsmakers hebben onderzoeksresultaten 'herschreven', 'beïnvloed' en 'selectief gepresenteerd'.
''Er is geschoven met normen en contouren,'' aldus onderzoeker Menno Huys. ''Bij de aanleg van de Polderbaan zijn bepaalde aannames rond het aantal vluchten aangepast die later niet bleken uit te komen.''

''Maar ook worden bepaalde onderzoeksvragen niet gesteld of informatie niet gebruikt. Voor alternatieven is niet echt plaats.'' Sommige onderzoekers werd gevraagd hun conclusies anders te formuleren of delen weg te laten.

ZEMBLA
Schiphol groeit nog steeds door en de geluidsoverlast voor omwonenden neemt ook alleen maar toe. Volgens critici heeft de luchthaven de afgelopen jaren volledig haar eigen gang kunnen gaan en heeft de overheid daarop geen enkele greep gehad. ‘Schiphol is een schoolvoorbeeld van iets dat belangrijk is voor het land, maar waar buitengewoon amateuristisch mee wordt omgesprongen’, aldus professor G. Berkhout, emeritus hoogleraar aan de TU Delft. Hij en andere critici van het luchthavenbeleid komen aan het woord.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.